Укртатнафта

У ПАТ "Укртатнафта" пропонують встановити справедливі ставки податку на нафтопродукти, які стимулюватимуть ринкові механізми у споживанні різних видів автомобільного палива.

Про це йдеться у прес-релізі компанії.

"Ставка податку на бензин – 213,5 євро за 1000 літрів, а пільгова ставка податку на скраплений газ – 52 євро за 1000 літрів. Справедлива ставка податку на скраплений газ повинна становити 0,8 від ставки податку на бензин, або 168 євро за 1000 літрів. Бюджет втрачає 13 млрд грн щороку за рахунок стимулювання споживання російського продукту", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожАналітик спрогнозував, що буде далі зі світовими цінами на нафту

У компанії наголошують: уряд повинен визначитися - або наповнення бюджету на 13 млрд грн  – і тоді не може бути пільг для російського скрапленого газу. Або, якщо соціальна складова питання не дозволяє підвищувати акциз на скраплений газ, –  потрібно зменшувати акциз на бензин і вирівнювати ставки.

"До того ж, питання зменшення або збільшення акцизів – це питання не тільки цін для споживача. Загальновідомо, що зменшення цін на енергоносії на 10% стимулює зростання ВВП на 2%. Можливо економічному блоку Уряду слід переглянути підходи в тарифній і податковій політиці та закладати стимули для зростання ВВП. У цьому випадку втрати бюджету від зменшення акцизів на нафтопродукти будуть перекриті зростанням економіки і надходженнями від інших податків. А зараз споживач сплачує не стільки за бензин, скільки сплачує податки, яких в бензині 60%", - заявили у ПАТ.

Читайте такожЦіни на нафту знову опустилися нижче $40

Що стосуються мит на російські нафтопродукти, то тут у компанії нагадують про загальносвітову практику для країн СОТ.

"Якщо іноземна держава нелегітимно стимулює власних виробників та надає фінансову підтримку своїм виробникам, щоб вони завоювали ринок вашої країни, – ви маєте право захищати національних товаровиробників. Це робочі місця і це право країни захищати свій ринок від неконкурентних дій іноземних виробників", - йдеться в повідомленні.