ukrtatnafta.com

ПАТ «Укртатнафта» ввела в експлуатацію новий технологічний об’єкт – установку з ізомеризаціі з інвестиціями в 800 млн. гривень. 

Успішне впровадження проєкту стало можливим при тісній співпраці та взаємодії з всесвітньовідомими компаніями Axens та Honeywell UOP. Активна частина робіт проєкту розпочалась у 2017 році і тривала 3 роки. При цьому загальний об’єм інвестицій в цей технологічний комплекс склав 800 млн. гривень. Запуск установки ізомеризації та виробництво ізомеризату дозволить підприємству випускати високооктанові бензини, в тому числі під торговою маркою ENERGY, без застосування дорогої імпортної добавки до палив – МТБЕ (метил-третбутилового  ефіру). Слід зазначити, що раніше витрати на таку закупівлю імпортного МТБЕ складали  близько 50 млн $ на рік.

Кінцевим продуктом, який випускає установка, є ізомеризат – ідеальний компонент для приготування вискооктанових бензинів. Проєктна потужність установки складає 350 тис. тон на рік.  Вихід продукту (ізомеризату)  складає 98%, при цьому забезпечуються необхідні показники його октанового числа.  Застосування цього компоненту у процесі приготування товарного бензину дозволяє значно покращити експлуатаційні та екологічні властивості палив, забезпечити детонаційну стійкість бензину, результатом чого є стабільна робота двигуна при різних режимах навантаження. І як наслідок – досягається суттєве зниження витрат палива.

Відео дня
«Укртатнафта» ввела в експлуатацію новий технологічний об’єкт / фото прес-служби "Укртатнафти"

На відкритті установки в.о. першого заступника Голови правління УкрТатНафта Руслан Ляпка сказав: «Запуск  об‘єкта - це свідчення розвитку. Не зважаючи на складні умови, завод зміг залучити інвестиції й зробити галузевий  інноваційний прорив».

Губернатор Полтавщини Олег Синєгубов, який був на відкритті вважає : «Це підприємство є одним з ключових не тільки для області, а для країни. 800 млн гривень - це інвестиція за три роки в нову установку. Підприємство стратегічне й увага  керівництва країни  сьогодні саме на збереження й розвиток вітчизняного виробника».

Мер Кременчука Віталій Малецький: «Інвестиції зараз це великий ризик, інновації - це надзусилля. Але Кременчуцький НПЗ зробив економічне диво.  Вони запустили нову установку. УкрТатНафта щороку сплачує податків понад 10 мрд. гривень  - це втричі більше, ніж весь Кременчук витрачає на рік.  При цьому завод створює благоустрій та інфраструктуру й сприяє розвитку міста».

Депутат ВР Олексій Мовчан:  «Збереження та модернізація національного  виробництва - це головний виклик сьогодні для державної влади. Наш законопроект #4098 має зробити все для енергозалежності країни від російського постачання. Наш законопроект про справедливість. Кременчуцький НПЗ - це приклад як може розвиватися національний виробник і держава має його підтримати».

«Укртатнафта» ввела в експлуатацію новий технологічний об’єкт / фото прес-служби "Укртатнафти"
«Укртатнафта» ввела в експлуатацію новий технологічний об’єкт / фото прес-служби "Укртатнафти"

Президент Української енергетичної асоціації Юлія Підкоморна : «Для асоціації принципово важливо створення всіх умов для захисту вітчизняного виробника, його інтересів й енергетичної безпеки України. Приклад Кременчуцького НПЗ - це приклад інноваційного прориву в галузі, попри складні умови. Й нам важливо поширення таких успішних практик далі».