Європа вже за кілька років замістить російську нафту та газ іншими джерелами / фото ua.depositphotos.com

Через війну проти України Росія може перестати бути постачальником енергоносіїв до Європи. Для президента Путіна це приблизно такий самогубний крок, як Brexit, тільки набагато гірший.

Як зазначив в інтерв'ю російській службі "Радіо Свобода" російський вчений-економіст, віце-ректор французького університету Sciences Po Сергій Гурієв, Росія географічно знаходиться поряд із Європою і нікуди звідти не подінеться. Тому для Москви вигідніше постачати газ і нафту саме до країн Європи, які ближчі і багатші, ніж інші потенційні покупці російської нафти і газу.

Проте, за словами Гурієва, нинішні дії Кремля є самогубними, хоча і говорити про кінець існування ринку вуглеводнів ще зарано.

Відео дня

"Чи буде кінець ринку вуглеводнів, чи Росія продаватиме нуль нафти і газу на світовому ринку? Ні, до цього ще довго. Навіть найбільш просунуті європейські країни вважають, що чистого нуля викидів вони досягнуть приблизно до 2050 року. чистий нуль викидів буде досягнутий у них до 2060 року, а Індія заявляє про ще пізніші терміни. Тому вуглеводні споживатимуться й надалі", - зазначив Гурієв.

За словами економіста, попит на нафту нікуди не подінеться, хоча ще до повномасштабної війни РФ проти України звучали заяви про те, що перехід до "зеленої енергетики" призведе до зниження цін на нафту лише у 2030-х роках. Інша річ, що Європа вже за кілька років замістить російську нафту та газ іншими джерелами.

"Ймовірно, саме тому Путін щоразу знижує постачання газу на європейський ринок, що саме по собі є самогубством. З погляду російського бюджету, нафта набагато важливіша за газ. Путін чомусь вважає, що, знижуючи ці постачання, він завдасть більшого удару по європейській економіці", - зазначив Гурієв.

Разом з тим, за його словами, зараз відбувається кінець "епохи великої нафтогазової труби", яка тривала з 1972 року – тоді було добудовано газопровід Уренгой – Помари – Ужгород. Як зазначив Гурієв, зараз спостерігається повторення ситуації 1980-х років, коли на Радянський Союз було накладено санкції за війну в Афганістані.

"Я пам'ятаю дискусії про те, як американці після введення військ до Афганістану наклали санкції так, що Росії було важко будувати трубопроводи. Ми ніби повернулися на початок 80-х років. Тут дуже багато паралелей: відтворюється якась піонерська організація, забороняються концерти групи "ДДТ". Трохи нагадує 1982 рік, перегони на лафетах", - резюмував економіст.

Нагадаємо, в Євросоюзі 1 серпня набуло чинності ембарго на імпорт вугілля з Росії. Заборона на постачання нафти запрацює з 1 грудня.

Агентство Bloomberg дізналося, що влада Росії буде тримати поставки газу в Європу на мінімумі, поки ЄС не скасує антиросійські санкції.

За даними ЗМІ, російський "Газпром" спалює газ, призначений для експорту в Європейський Союз на кордоні з Фінляндією. Цей процес триває з кінця травня, коли компанія знизила поставки в ЄС.

Вас також можуть зацікавити новини: