У 2019 за встановленою ПСО ціною було реалізовано 32,5 млрд кВт-год / фото "Енергоатом"

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, за 8 місяців 2020 року реалізувало Гарантованому покупцеві 33,8 млрд кВт-год електроенергії за встановленими в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО) цінами на загальну суму в 18,4 млрд грн.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожВ Енергоатомі провели засідання робочої комісії з питання колективного договору

Ринкова ціна

Повідомляється, що за приблизними підрахунками, середня ринкова вартість цієї електроенергії перевищує 38 млрд грн.

Відео дня

У 2019 за встановленою ПСО ціною було реалізовано 32,5 млрд кВт-год електроенергії на загальну суму 18,3 млрд грн. Приблизна ринкова вартість цього обсягу електроенергії в другій половині 2019 року становила понад 45 млрд грн.

Новий ринок електроенергії

Таким чином, з 1 липня 2019 року, коли почав працювати новий ринок електричної енергії, «Енергоатом» в рамках ПСО поставив для побутових споживачів 66,3 млрд кВт-год електроенергії на суму 36,7 млрд грн, гарантувавши населенню доступність її ціни.

Спецзобов'язання

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

За встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоків загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.

Кабінет міністрів поклав на «Енергоатом» і «Укргідроенерго» спеціальні зобов'язання для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії. Зокрема, компанії зобов'язані реалізовувати частину відпущеної електроенергії за регульованою ціною для потреб населення.