Ілюстрація REUTERS

Україна в червні скоротила експорт залізної руди на 23% в порівнянні з попереднім місяцем – до 1,75 млн тонн проти 2,27 млн тонн в травні 2022 року.

Про це повідомив заступник міністра економіки України Тарас Качка на своїй сторінці в Facebook.

У порівнянні з аналогічним місяцем минулого року експорт залізної руди з України скоротився в 2,45 рази.

Відео дня

В цілому, за даними Качки, в першому півріччі цього року експорт з України скоротився на 23,7% в порівнянні з першим півріччям 2021 року і склав 22,8 млрд дол.

Зокрема, у другому кварталі 2022 року обсяги українського експорту склали 8,782 млрд доларів, що на 37,4% менше, ніж у першому кварталі 2022 року, і на 45,8% менше, ніж у другому кварталі 2021 року.

Згідно з повідомленням, у фізичних обсягах скорочення квартального експорту склало 55,6%.

За словами заступника міністра, головною причиною скорочення українського експорту стало блокування українських портів.

 "Очевидно, що головна причина скорочень - блокування портів. Скорочення перевезень морським транспортом у другому кварталі в порівнянні з першим склало 86,5% (мінус 21,6 млн тонн)", - написав Качка.

Заступник міністра додав, що географічно український експорт повністю орієнтований на країни ЄС.

"78% нашого експорту в 2-му кварталі 2022 року припадало на ЄС. Загальна вартість експорту до країн ЄС у 2 кварталі склала 6,86 млрд дол., що на 6,4% більше, ніж у 2 кварталі минулого року", - зазначив Качка.

Водночас торгівля України з іншими державами світу скоротилася на 80% у 2 кварталі 2022 року порівняно з 2 кварталом 2021 року.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками минулого року Україна скоротила експорт залізної руди на 4,2% порівняно з 2020 роком – до 44,5 млн тонн. У грошовому вираженні показник виріс на 62,8% – до 6,9 млрд дол.

З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України вітчизняні металургійні компанії значно скоротили експорт своєї продукції через блокаду морських портів. У зв'язку з цим українські компанії почали пошук нових логістичних маршрутів.

Так, у травні румунський портовий оператор Comvex завершив навантаження близько 35 тис.тонн української залізної руди в Чорноморському порту Констанца.

Крім того, Румунія планує почати ремонт залізниці, що веде від портового міста Галац до молдавського кордону, яка об'єднає порт Рені на півдні Одеської області з іншими дунайськими портами. Ця залізнична лінія дозволить перевозити товари в Україну та з України через Молдову та порт Галац.

Як зазначав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, тарифи на залізничні перевезення "Укрзалізниці" зросли на 70%.