Зеленський впевнений, що припинення транзиту газу через Україну може підвищити ймовірність повномасштабної війни / Ілюстрація REUTERS

Залучення партнерів з Європи та США в якості співвласників української газотранспортної системи (ГТС) дозволить зберегти транзит російського газу через Україну і безпеку в регіоні.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, текст якого опублікований на сайті глави держави.

Читайте такожНімецька делегація поїхала до США для обговорення "Північного потоку-2"

Відео дня

"Я дійсно вважаю, що було б круто мати в якості партнерів, як співвласників в ГТС України, Європу і Сполучені Штати. Тому що питання не в тому, що ніхто б нам не пошкодив цю трубу, не здійснював проти неї якісь дії, а в тому, що всі захищали б ці контракти та захищали в цілому безпеку України та Європи", - сказав Зеленський.

За його словами, припинення транзиту газу через Україну може підвищити ймовірність повномасштабної війни, однак, на думку глави держави, це не є основною причиною для Росії.

"Чи є це їх метою? Мене запитують, чи не боїмося ми отримати ПДЧ в НАТО або бути членом Альянсу... чи не боюся я, що через це почнеться війна? І теж запитують про трубу. Я просто хочу відповісти, що у нас вже є історична даність. У 2014 році - початок війни. Ми тоді не були в НАТО, у нас були прекрасні відносини з Росією, і ніхто на Донбасі не хотів від'єднуватися від України, нікому нічого не заважало. Тому я згоден, що така ймовірність ескалації є, але мені здається, що це не є для Росії причиною починати або продовжувати військові дії", - сказав президент.

Контракт з "Газпромом"

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.
  • Документом передбачено, що російський «Газпром» має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб.м в перший рік і по 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.
  • У 2020 році транзит газу через українську газотранспортну систему скоротився на 38%.
  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром".
  • Фінансують проект європейські компанії: французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований вже більш ніж на 90%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже наявним "Північним потоком-1".