В Україні продовжують працювати "дочки" російських "Сбербанку" та "Промінвестбанку" / фото УНІАН

Національний банк не очікує банкрутства дочірніх структур російських державних банків, які працюють в Україні – "Сбербанку" та "Промінвестбанку".

Читайте такожУкраїнська "дочка" російського ВТБ стала банкрутом - банк почали виводити з ринку

Про це повідомила журналістам перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, відповідаючи на питання, чи можливо з цими банками повторення сценарію  російського держбанка "ВТБ Банку", визнаного регулятором неплатоспроможним.

Відео дня

Вона нагадала, що на ринку України залишилося два великих банки з державним російським капіталом – "Сбербанк" та "Промінвестбанк".

"На сьогоднішній день вони мають достатньо ліквідності, щоб продовжувати працювати в напрямку скорочення балансів. Ми сподіваємося, що вихід цих банків з ринку відбудеться іншим способом", - сказала Рожкова.

Говорячи про можливість звернення стягнення на активи цих банків за рішеннями міжнародних судів проти дій Російської Федерації щодо українських активів в Криму, Рожкова зазначила, що власникові банку належать не всі активи, а активи за вирахуванням зобов'язань, включаючи кошти клієнтів.

"Так працює банківський сектор. Бо якщо не говорити про юридичну сторону питання, а про економічну суть, не можна блокувати активи банків, тому що це не активи власника. Я сподіваюся, що суд це зрозуміє. Блокуючи активи, вони просто паралізують роботу, що може призвести до негативних наслідків", - пояснила Рожкова.

Довідка УНІАН. З березня 2017 року в Україні діють санкції, що забороняють виведення капіталу на користь материнських структур, стосовно українських дочірніх структур російських держбанків, включаючи "Сбербанк", "Промінвестбанк", "ВТБ Банк" і "БМ Банк".

Національний банк 6 листопада відкликав банківську ліцензію у "БМ Банку", який прийняв рішення самостійно відмовитися від банківської діяльності.

Фонд гарантування вкладів 28 листопада ввів тимчасову адміністрацію до "ВТБ Банк" на підставі рішення НБУ про визнання фінустанови неплатоспроможною.