В Україні на 1 мільйон громадян припадає 6155 POS-терміналів / фото flickr.com

Безготівкові платежі в Україні приймають лише 38% малих і середніх підприємств, що є одним із найнижчих показників серед країн регіону.

Читайте такожУ Нацбанку розповіли про шахрайство з платіжними картами

Про це повідомляється в прес-релізі міжнародної компанії Mastercard за підсумками дослідження головних потреб і викликів малого та середнього бізнесу (МСБ) у країнах Центральної та Східної Європи в розвитку безготівкових оплат.

Відео дня

"За результатами дослідження Mastercard SME Monitor, Україна має один із найнижчих показників терміналізації малого та середнього бізнесу серед країн регіону. Сьогодні лише 38% МСБ в Україні надають клієнтам можливість безготівкової оплати, тобто 62% підприємств працюють лише з готівкою. До того ж, у рамках дослідження 40% представників МСБ, які мають платіжні термінали, вказали, що велика частина розрахунків відбувається готівкою (понад 80%)", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, лідерами за рівнем терміналізації малого та середнього бізнесу є Чеська Республіка, Греція, Польща та Словаччина, де в середньому 75% підприємств пропонують опцію безготівкових розрахунків. У Греції, зокрема, високі показники пояснюються тим, що терміналізація МСБ обов'язкова відповідно до вимог місцевого законодавства.

Згідно з даними Європейського центрального банку, в Україні на 1 мільйон громадян припадає 6155 POS-терміналів, тоді як середній показник для країн Центральної та Східної Європи становить 17 909 POS-терміналів.

На думку представників малого та середнього бізнесу, низький рівень терміналізації в Україні викликаний низкою перешкод, які стримують перехід МСБ на безготівкові оплати. Зокрема, респонденти вказують низьку купівельну спроможність (26,1%), бюрократичні процедури (22%), а також високі податки (11,9%).

Найбільша кількість малих і середніх підприємств в Україні зосереджена в сфері послуг (20,6%), роздрібної торгівлі (20,2%), обробній промисловості (12,8%) і FMCG (11,5%).

Представники МСБ згодні, що перехід до безготівкового способу розрахунків має переваги як для користувачів, так і для самого бізнесу. Серед головних драйверів цього процесу вони називають: бажання споживачів розраховуватися безготівково, можливість розширення бізнесу та відповідність бізнесу сучасним технологіям. Більшість представників малого та середнього бізнесу бачать перевагу впровадження безготівкової інфраструктури в простоті здійснення оплат (64%).

Як повідомляв УНІАН, Україна посіла четверте місце в світі за кількістю безконтактних платежів із використанням мобільних телефонів, браслетів, смарт-годинників. Водночас, 37% дорослого населення України досі не має банківських рахунків.