Ілюстрація REUTERS

Нацбанк минулого року мав утилізувати 40 мільярдів гривень через зношення. Проте, у НБУ не можуть відповісти, які купюри, номінали та номери знищували. Мовляв, немає таких даних, йдеться у сюжеті програми “Гроші”.

Читайте такожУкраїнці все частіше розраховуються платіжними картами (інфографіка)

Журналісти програми перевірили механізм обміну зношених купюр на нові та стверджують, що НБУ бреше. Як йдеться у сюжеті, на кожну зношену купюру, яку здають у банк, заповнюється окрема заява із зазначенням номера, року випуску та номіналу.

Минулого року, за офіційними даними Національного банку, з обігу вилучили 60,4 млн штук 1-гривневих банкнот, 34,8 млн штук 2-гривневих купюр, 57,2 млн штук 5-гривневих купюр, 73,1 млн штук 10-гривневих купюр, 58,8 млн штук 20-гривневих купюр, 99,9 млн штук 50-гривневих купюр, 112 млн штук 100-гривневих купюр, 87,3 млн штук 200-гривневих купюр, а також 11,3 млн штук 500-гривневих купюр.

Загалом протягом року вилучили 594,8 млн штук банкнот на загальну суму майже 42 мільярди гривень. Виходить, що кожен українець, в тому числі новонароджені діти, і всі ті, хто за кордоном, минулого року мали здати більш ніж по 1 тисячі зіпсованих гривень.

“Цифри просто захмарні. Я вважаю, що вони взяті зі стелі”, - відзначає віце-президент Асоціації платників податків України Павло Погиба і нагадує, що й в попередні роки НБУ звітував приблизно про ті самі 40 вилучених мільярдів гривень. За 5 років виходить вже 200 мільярдів, резюмують журналісти.

“Зношені гривні насправді можуть нікуди не зникати. Їх офіційно мають знищити у Нацбанку і його регіональних відділеннях, але чи роблять це насправді”, - йдеться у сюжеті. У Нацбанку на запит журналістів відповіли, що вони ці гроші утилізували, але не записали ні купюр, ні серій. Виявляється банкіри не ведуть обліку знищених банкнот.

За словами Погиби, якщо така кількість купюр була знищена, то повинен був залишитися слід. “Тобто комерційні банки повинні були ці купюри Нацбанку здавати”, - зазначає він.

Отже, куди поділися 40 мільярдів гривень. Детальніше читайте в сюжеті програми “Гроші”.