Ілюстрація REUTERS

Бізнес-спільнота не підтримує законодавчу ініціативу про введення в Україні прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб із максимальною ставкою податку на 48%, що призведе до збільшення податкового навантаження для сумлінних платників.

Читайте такожРада ратифікувала конвенцію про боротьбу з ухиленням від сплати податків

Як повідомили УНІАН у прес-службі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), відповідний законопроект №10066 був зареєстрований у Верховній Раді минулого тижня, і бізнес звертається до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики з проханням не підтримувати цей документ.

Відео дня

«Європейська Бізнес Асоціація послідовно підтримує якісні ініціативи, спрямовані на детінізацію оплати праці й боротьбу з «тіньовою» економікою. Сумлінний бізнес неодноразово підкреслював важливість таких ініціатив і свою готовність брати участь у їх реалізації. Однак, на думку експертів асоціації, даний законопроект не є частиною системних ініціатив, спрямованих на подолання «тіньової» економіки або на якісне реформування сфери персонального оподаткування - цей законопроект є спробою посилити податковий тиск саме на чесний бізнес і фізичних осіб, які отримують доходи легально і відкрито», - повідомили в прес-службі ЄБА.

У повідомленні підкреслюється, що запропоновані в законопроекті заходи фактично зводяться до перегляду ставок оподаткування таким способом, який призведе до додаткового податкового навантаження саме на високооплачуваний висококваліфікований персонал.

«Водночас, законопроект анітрохи не шкодить поширеним схемам ухилення від оподаткування. Тому, сумлінні роботодавці будуть змушені збільшувати витрати для збереження заробітних плат своїм працівникам на тому ж рівні, стикаючись при цьому зі зростаючою конкуренцією з боку тіньового сектора економіки, який продовжуватиме користуватися схемами ухилення від оподаткування», - відзначили в асоціації.

Також в ЄБА підкреслили, що прийняття даного документа значно ускладнить процес адміністрування податку на доходи фізичних осіб для бізнесу та фізичних осіб, які легально отримують високі доходи.

У прес-службі зазначають, що асоціація вважає реформу оподаткування особистих доходів одним із пріоритетів фіскальної політики та закликає зважено і системно готувати відповідні ініціативи, ретельно розраховуючи можливий ефект від їх впровадження.

«Пропоноване збільшення ставок оподаткування для сумлінних платників не супроводжується іншими необхідними заходами й, отже, не є реформою. Ця прикра ініціатива є хибним шляхом, рух яким тільки погіршуватиме стан речей у сфері оподаткування», - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, 19 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстрований законопроект №10066 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження прогресивної шкали оподаткування під час сплати податку на доходи фізичних осіб)».

Документом, зокрема, пропонується ввести прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб та уніфікувати ставки оподаткування дивідендів, інвестиційних доходів і всіх інших доходів фізичних осіб. У разі його прийняття, закон набере чинності з 1 січня 2020 року.