Крістін Лагард / REUTERS

Україні ще багато потрібно буде зробити для перетворення на сучасну ринкову економіку, і Міжнародний валютний фонд готовий і надалі підтримувати нашу країну в цих зусиллях.

Про це йдеться в переданій УНІАН заяві директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард за підсумками телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком.

Зазначається, що Лагард подякувала Порошенку за тісну співпрацю і наголосила на необхідності зберегти прогрес, досягнутий у просуванні ключових реформ, особливо для забезпечення незалежності центрального банку і підтримки стабільності банківської системи.

Відео дня

«Ми також погодилися з тим, що багато потрібно буде зробити для завершення перетворення України на сучасну ринкову економіку, яка жорстко регулюється верховенством права і здатна залучити більше інвестицій, необхідних для досягнення більш високого і стійкого зростання. Фонд готовий і надалі підтримувати Україну в цих зусиллях», - зазначила голова МВФ.

Раніше прес-служба президента Порошенка, посилаючись на цю телефонну розмову, повідомила, що МВФ стурбований судовими процесами щодо денаціоналізації «Приватбанку», що може поставити під загрозу фінансову стабільність України.

Читайте такожУкраїна має шанс безболісно пройти пік виплат за держборгом - НБУ

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол., в рамках якої наша країна отримала 1,4 млрд дол.

До приїзду чергової місії МВФ у травні парламенту потрібно прийняти закон про «спліт» (відокремлення функцій з регулювання ринків фінпослуг), а уряду - закінчити поділ Державної фіскальної служби.

Також предметом переговорів буде підвищення цін на газ для населення на 15%. Згідно з меморандумом з МВФ, Україна взяла на себе зобов'язання підвищити ціни з 1 травня, проте з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку Кабінет міністрів прийняв рішення знизити ціни.

Крім того, експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці з МВФ скасування Конституційним судом України відповідальності за незаконне збагачення і низки судових рішень про скасування націоналізації «ПриватБанку», що було передбачено попередньою програмою з МВФ.