Ілюстрація REUTERS

Ключовий кредитор України-Міжнародний валютний фонд висловив підтримку націоналізацію найбільшого в країні банку "ПриватБанк".

Читайте такожНБУ прокоментував скасування націоналізації «ПриватБанку»

Про це йдеться в заяві постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, переданій агентству УНІАН.

Відео дня

"У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду і Національного банку України щодо націоналізації "Приватбанку", оскільки це був єдиний ефективний спосіб захистити вкладників банку – українських юридичних і фізичних осіб і стабільність фінансової системи", - йдеться в заяві.

Фонд зазначив, що хоча це рішення вимагало 160 мільярдів гривень коштів українських платників податків, воно забезпечило життєздатність банку на тривалу перспективу, врятувало кошти мільйонів українських громадян і зміцнило економіку країни.

Також у МВФ заявили про підтримку реформи корпоративного управління "Приватбанку" під керівництвом незалежної наглядової ради та трансформацію бізнес-моделі фінустанови, яка позитивно вплинула на показники та стійкість банківської системи.

"Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектора України, включаючи введення принципів пруденційного корпоративного управління, так само як і зусилля Міністерства фінансів, спрямовані на реформування корпоративного управління в державних банках", - додали у Фонді.

МВФ також підкреслив важливість продовження зусиль української влади щодо відшкодування втрат колишніми власниками та пов'язаними особами проблемних банків, і запевнив, що ретельно відстежуватиме події в цій сфері.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати "ПриватБанк" в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку з участю держави. Повний текст рішення суду обіцяє оприлюднити протягом десяти днів.

Цей же суд скасував рішення Національного банку про перелік пов'язаних осіб "Приватбанку", яке було однією з основних для проведеної в ході націоналізації банку процедури "bail-in" - обміну коштів пов'язаних з банком осіб на акції фінустанови з їх подальшим продажем Міністерству фінансів.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Міністерства фінансів і "Приватбанку", повернення фінустанови його колишнім власникам допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливий. Також в НБУ повідомили про наміри подати апеляції на рішення суду.

Міжнародні партнери України, включаючи представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції та розвитку, Всесвітній банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації "Приватбанку".