Александр Писарук

Національний банк України розраховує цього року значною мірою, якщо не повністю, зробити структуру власників українських банків прозорою, повідомив перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН.

«Кількість людей, які до нас прийшли і зізналися, що є реальними власниками банків, обчислюється десятками. Не десять і навіть не двадцять, а достатньо багато. Ми з усіма працюємо. Переконаний, що цього року нам вдасться значною мірою, якщо не повністю, зробити структуру власників українських банків прозорою», - сказав Писарук.

За його словами, прозорість структури власності банків є ключовим елементом стабільності банківської системи. «Коли не знаєш, хто стоїть за банком, неможливо працювати з ним щодо докапіталізації, забезпечення фінансової стабільності. Наше завдання - визначити реальних власників, джерела походження їхніх коштів, чи здатні вони підтримувати свій банк, розплутати клубки структур власності, які сховалися в шарах офшорів різних юрисдикцій», - додав Писарук.

Відео дня

Читайте такожВідплив вкладів з банків може припинитися до середини цього року - перший заступник голови НБУ

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України ухвалила президентський закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності акціонерів і менеджменту банків 2 березня в рамках пакету попередніх заходів для схвалення нової програми з Міжнародним валютним фондом.

Закон, зокрема, встановлює кримінальну відповідальність пов'язаних з банком осіб за вчинення будь-яких дій, які призвели до зарахування банку до категорії неплатоспроможних, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору.

Раніше голова департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко повідомляв, що Нацбанк ініціював зміни до законодавства, щоб зобов'язати банки розкрити всіх акціонерів у ланцюжку структури власності банку аж до останньої фізичної особи.