Ілюстрація / REUTERS

Київський апеляційний суд визнав і дозволив до виконання рішення Міжнародного арбітражного трибуналу в Парижі від 26 листопада 2018 року про стягнення з Російської Федерації компенсації за експропріацію інвестицій державного "Ощадбанку" в результаті анексії Криму.

Читайте такожМіжнародний арбітраж зобов'язав Росію виплатити "Ощадбанку" $1,3 мільярда за окупацію Криму

Як йдеться в документі, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, суд задовольнив відповідну заяву "Ощадбанку" і дав дозвіл на виконання рішення трибуналу.

Відео дня

Зокрема, суд розпорядився видати виконавчі листи про стягнення з РФ 1,111 мільярда доларів та процентів, нарахованих на цю суму з 31 березня 2014 року, а також судових витрат на 731 тисячу доларів і юридичних витрат на 3,135 мільйона доларів.

Довідка УНІАН. У березні 2014 року в результаті невизнаного світом референдуму, що пройшов в Автономній Республіці Крим, Україна втратила півострів. Кремль включив його до складу Російської Федерації. З 7 серпня 2014 року Національний банк України зобов'язав банки країни призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій в населених пунктах, які не контролюються українською владою.

У листопаді 2018 року Міжнародний арбітраж в Парижі прийняв безпрецедентне рішення про стягнення з Російської Федерації на користь українського державного "Ощадбанку" компенсацію збитків у результаті анексії Криму. Арбітражне рішення є остаточним і обов'язковим для сторін. За інформацією банку, з моменту цього рішення щодня нараховується близько 97 тисяч доларів штрафних санкцій.