Питання стоїть про можливу втрату національною економікою 30% всіх валютних надходжень / фото УНІАН

В офісі президента розуміють, що прийняття Верховною Радою законопроекту №1210, який передбачає підвищення ренти за видобуток залізної руди майже в п'ять разів, буде мати серйозні негативні наслідки не тільки для залізорудної промисловості, але і для всієї української економіки.

Таку думку висловив голова об'єднання «Укрметалургпром» Олександр Каленков, коментуючи підсумки сьогоднішньої зустрічі представників гірників і металургів з керівництвом офісу президента, пише Мінпром.

Він уточнив, що на зустрічі була присутня заступник голови офісу президента Юлія Ковалів, заступник міністра економіки, заступник міністра фінансів, представники податкової служби, держкомпанії ПАТ «Укрзалізниця» і т. д.

Відео дня

«Добре, що ця зустріч була. Вона, принаймні, показує важливість проблеми. Ми говоримо не про кризу в окремій галузі – ми говоримо, що прийняття цього законопроекту 1210 може включити маховик, який вплине на всю економіку України. Мені здається, нам вдалося показати це Юлії Ковалів, і вона це прекрасно розуміє. Як і ті експерти, які були присутні (на зустрічі)», – сказав він.

Питання стоїть про можливу втрату національною економікою 30% всіх валютних надходжень, залізнична галузь може втратити 40% обсягів вантажоперевезення, оскільки в разі прийняття законопроекту №1210 залізорудні підприємства позбавляться можливості експортувати свою продукцію і будуть змушені зупиняти виробництво, пояснив Олександр Каленков.

У свою чергу, голова Федерації металургів України Сергій Біленький зазначив, що сьогодні представники офісу президента в ході зустрічі отримали від бізнесу всю необхідну інформацію, щоб прийняти виважене рішення щодо ренти на видобуток залізної руди.

За його словами, Юлія Ковалів записала 15 пунктів найбільш проблемних питань, які найбільше турбують металургів і гірників.

«Сьогодні Юлія Ковалів розуміє, які питання найбільше турбують галузь. Я думаю, по кожному з них ми зможемо провести конструктивну окрему зустріч», – зазначив голова ФМУ.