Ілюстрація REUTERS

Національний банк України з 5 листопада скасовує обмеження на купівлю іноземної валюти та банківських металів фізичними особами через касу банку, фінансової установи або в системах онлайн-банкінгу, встановлене в еквіваленті 150 тисяч гривень на день.

Читайте такожНБУ підвищив прогноз зростання економіки України

Як повідомляється на сайті НБУ, також припиняє діяти вимога про подання фізособами в банках документів, що підтверджують підстави для купівлі безготівкової іноземної валюти.

Відео дня

За оцінками НБУ, ці послаблення не вчинять істотного впливу на валютний ринок, оскільки переважна більшість операцій фізосіб з купівлі валюти здійснюється на суми до 150 тисяч гривень, а загальні обсяги купівлі та продажу валюти населенням на сьогодні є співмірними.

Також в НБУ нагадали, що чиста купівля валюти банком на міжбанківському валютному ринку цього року становить майже 4 мільярди доларів, а міжнародні резерви протягом останніх місяців зберігаються на рівні 21-22 мільярди доларів.

Крім того, в НБУ не вбачають підстав для посилення тиску на гривню в результаті дії психологічних факторів, оскільки інфляційні та девальваційні очікування українців продовжують поліпшуватися.

Також повідомляється, що Нацбанк продовжить валютну лібералізацію відповідно до темпів покращення макроекономічних умов і з урахуванням швидкості прийняття та імплементації пакету законів щодо попередження непродуктивного відтоку капіталу з країни, зокрема, законопроекту про протидію BEPS - виведення прибутку з-під оподаткування.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк в рамках чинного законодавства з лютого оновленого валютного законодавства скасував понад 30 валютних обмежень, в тому числі дозволив оnline-купівлю валюти фізособами та ввів систему інвестування за кордон в рамках е-лімітів замість індивідуальних ліцензій.