Рівень поробки національної валюти залишається стабільно низьким / фото УНІАН

Національний банк України не планує вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року за зафіксованих у серпні-вересні випадків підроблення цих банкнот.

Читайте такожНові банкноти в Україні: Нацбанк розкрив усі подробиці (відео)

Про це повідомив журналістам представник Департаменту грошового обігу НБУ Володимир Тищенко.

Відео дня

"Національний банк не планує вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень попереднього зразка. Дійсно, таку інформацію ми надавали, інформували громадськість і правоохоронні органи для того, щоб були вжиті заходи для локалізації цієї проблеми та скорочення кількості підробок", - сказав Тищенко.

Він підкреслив, що рівень поробки національної валюти залишається стабільно низьким. Так, за 10 місяців поточного року підробка гривневих банкнот залишається на рівні минулого року - 2,5 штуки підроблених банкнот на 1 мільйон справжніх.

"Ми не констатуємо жодного різкого збільшення підробок. Ситуація стабільна і контролюється як Національним банком, так і правоохоронними органами", - додав Тищенко.

Також він зазначив, що введення нових банкнот номіналами 50 і 200 гривень не пов'язано з великою кількістю підробок цих банкнот. "Жодного зростання підробок цих номіналів Національний банк не фіксує. Це планова робота по оновленню номінального ряду", - сказав Тищенко.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк в серпні-вересні зафіксував зростання вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлених струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту.

За результатами аналізу вилучених підробок в НБУ назвали кілька відмінностей від справжніх банкнот: вища щільність на дотик, блідіше зображення, неякісна голограма на лицьовій стороні, також, як і латентне зображення номіналу у лівому нижньому куті, а також нечіткі водяні знаки та зображення на захисній стрічці.

Також в НБУ повідомили, що при перевірці банкноти в ультрафіолетовому світлі видно імітований флуоресцентний захист, але кольори яскравіші, зображення зрушене, а світляні нитки зеленого, а не зелено-червоного кольору, як в оригіналу.