Ілюстрація REUTERS

Програма надання доступних кредитів українцям для ведення власної справи, яку анонсував президент Володимир Зеленський, матиме чіткі умови надання, а за цільовим використанням коштів стежитимуть банки і агентство.

Читайте такожПрем’єр розповів, коли запрацює програма кредитування малого бізнесу під 5-9% річних

Про це міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив в ефірі програми "Сніданку з 1+1".

Відео дня

"Будуть чіткі конкретні умови, які потрібно виконати. Буде чітко прописано, як повинен виглядати типовий бізнес-план, що людина повинна купити, якщо вона хоче цей бізнес-план впровадити", - сказав він.

За словами Милованова, вся детальна інформація про програму буде скоро розміщена на спеціальному веб-сайті.

"Буде веб-сайт, який незабаром анонсують, на ньому будуть усі банки, куди можна звертатися за таким кредитом. Точно будуть державні банки, тому що у них багато відділень, вони мають певну інфраструктуру й надійність, але всі інші банки, які хочуть приєднатися до цієї програми, будуть також анонсовані на цьому сайті", - пояснив міністр.

При цьому Милованов зазначив, що за цільовим використанням коштів стежитимуть банки та окреме агентство.

"Цільове використання є критично важливим, людина братиме гроші під конкретні речі. Приміром, якщо ви хочете відкрити кав'ярню, то гроші не просто будуть видаватися вам на рахунок, а ви напишете: я хочу купити це, заплатити за це, і банк буде стежити за тим, щоб ви використовували гроші так, як заявили... Буде агентство, яке страхує кредит у разі, якщо банк не бачить кредитної історії, або бачить великі ризики. Там буде ціла інфраструктура", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що держава починає з лютого 2020 року програму надання доступних кредитів українцям з усього світу для ведення власної справи в Україні.

"Сума кредиту - 1,5 млн грн на п'ять років. Ставки такі: 5% для діючого або нового бізнесу, який створить мінімум два робочих місця, 7% - для нового бізнесу або діючого з виручкою до 25 млн грн, який не створює нові робочі місця, але, якщо ви наймаєте нового працівника, за кожного ставка знижуватиметься на 0,5%, і 9% - для тих, хто вже працює, має виручку від 25 до 50 млн і хоче розширити власну справу", - сказав Зеленський.