Ілюстрація REUTERS

Результати дослідження Індексу настроїв малого бізнесу, який вже третій рік поспіль проводить Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), показали зростання оптимістичних поглядів серед українських підприємців, зокрема, показник Індексу вийшов з негативної площини, піднявшись до трьох балів з п'яти можливих, у порівнянні з 2,7 бала минулого року, однак більшість опитаних (69,1%) вважають, що економічна ситуація все ще є несприятливою для ведення бізнесу.

Читайте такожБізнес спрогнозував курс гривні на кінець року

Як передає кореспондент УНІАН, відповідні результати представила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев'янко.

Відео дня

"Приємно бачити, що серед представників бізнесу переважають позитивні настрої. Попри те, що негативу стало менше, малий бізнес все ще скаржиться на проблеми, які стосуються сфери державного регулювання. Звичайно, довіру між державою і бізнесом можна побудувати в один момент, це можна зробити тільки шляхом формування довгострокового позитивного досвіду у відносинах між двома сторонами", - сказала Дерев'янко.

Зокрема, за її словами, хоча кількість незадоволених економічною ситуацією і зменшилася на 3 п. п. (у 2018 році було 72,2%), кількість скептично налаштованих до наявних у країні економічних умов підприємців залишається досить великою.

Зокрема, найбільшими перешкодами для бізнесу 49,6% і 46% опитаних назвали податкове навантаження і високий рівень корупції відповідно.

Водночас, за словами Дерев'янко, кількість незадоволених цими двома факторами зменшилася у порівнянні з 2018 роком до 56,4% і до 51,9% відповідно.

"Саме за порушення податкового регулювання 35,1% підприємців були оштрафовані за останні три роки. Більшість (33,1%) просто запізнилися зі сплатою податків, а 10,8% зробили помилки під час оформлення звітності. Однак причиною такої ситуації, за даними респондентів, часто є незрозумілість процедур і необізнаність підприємців про зміни в оподаткуванні", - наголошується в матеріалах презентації.

Крім того, майже 10% опитаних поскаржилися на неправомірність рішень контролюючих органів під час податкових перевірок.

Згідно із представленими результатами дослідження, в цілому кількість задоволених поточним станом справ в бізнесі істотно зросла до 42% з торішніх 31,6%.

Крім того, на 10 п. п. зросла кількість підприємців, які очікують покращення стану справ у бізнесі у порівнянні з минулим роком, - до 58,7% проти 47,4%.

Згідно з матеріалами презентації, 40,8% опитаних підприємців планують збільшувати кількість найманих працівників, і лише 9,6% - скорочувати.

До того ж 44,6% планують підвищити рівень заробітної плати своїм працівникам.

За словами виконавчого директора ЄБА, також за останній рік різко зросла задоволеність підприємців своїм рівнем доходів - майже в півтора раза - до 40,7%, тоді як минулого року лише 27% респондентів влаштовував показник їх прибутку. Однак, більшість (59,3%) все ж хотіли б заробляти більше.

Дане дослідження проводилося з 29 жовтня по 18 грудня 2019 року, в ньому взяли участь 632 власники та директори малого бізнесу всіх сфер діяльності.

Індекс настроїв малого бізнесу проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2018 року з метою співпраці з малим та мікробізнесом і аналізу точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток.

Як повідомляв УНІАН, бізнес-співтовариство трохи погіршило оцінку податкової системи України, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією Податкового індексу, який у квітні-жовтні 2019 року знизився до 2,90 бала з 2,98 бала в попередньому періоді з 5 можливих, залишившись в негативній площині, в якій він перебуває протягом всієї історії дослідження з 2011 року.