Мінфін: відставання від плану за доходами держбюджету скоротилося / фото bank.gov.ua

Державний бюджет України в лютому цього року, як і в січні, недоотримав планові доходи через відмінності фактичних і прогнозних макроекономічних показників, хоча відставання від плану скоротилося.

Читайте такожМінфін опублікував звіт про виконання держбюджету-2019: дефіцит зріс до 81 мільярда гривень

Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів.

Відео дня

Згідно з повідомленням, серед причин такої ситуації - зміцнення курсу гривні, нижчі обсяги імпорту в доларовому еквіваленті, низькі ціни на природний газ і повільніше зростання середньої заробітної плати, ніж було враховано в бюджетних показниках на 2020 рік.

Так, зазначається, що низькі ціни на газ і менші об’єми внутрішнього видобутку газу негативно позначилися на доходах від рентної плати.

Крім того, за даними міністерства, низьке зростання зарплати в Україні своєю чергою призвело до невиконання розпису доходів від податку і збору на доходи фізичних осіб і військового збору.

Водночас у Мінфіні повідомили, що в лютому доходи, за адміністрування яких відповідає податкова служба, перевищили план на 7,1%, переважно завдяки надходженням з податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів.

Як повідомляв УНІАН, загальний фонд держбюджету України в лютому недоотримав 6,3% планових доходів.

У січні держбюджет отримав 50,726 млрд грн доходів, що на 7% нижче за показник за аналогічний період минулого року і на 21,5% нижче в порівнянні з плановим показником.

Держбюджет на 2020 рік передбачає доходи в розмірі 1,096 трлн грн, витрати - 1,182 трлн грн, граничний рівень дефіциту - в 94,3 млрд грн, граничний обсяг держборгу - в 2,363 трлн грн.