Ілюстрація REUTERS

Оголошення дефолту через введений в Україні карантин у зв'язку з пандемією коронавірусу і початком світової кризи буде дуже поганим сценарієм для нашої країни, який призведе до припинення надходження іноземних інвестицій на роки та гіперінфляції.

Читайте такожКоронакриза: експерти розповіли, як українській економіці пережити карантин з найменшими втратами

Таку думку висловив голова правління найбільшого в Україні банку з іноземним капіталом «Райффайзен Банку Аваль» Олександр Писарук під час відеоконференції.

Відео дня

"Дефолт - це дуже погано для країни, це призведе до того, що всі іноземні інвестиції перестануть надходити в країну протягом багатьох років. Більш того, ринок держборгу закриється, це призведе до інфляції, можливо до гіперінфляції, і з наслідками. Це абсолютно поганий рецепт", - сказав Писарук, розмірковуючи про можливі наслідки оголошення дефолту.

Голова правління «Райффайзен Банку Аваль» підкреслив, що згоден з позицією Національного банку України щодо того, що зараз не варто вводити ніяких обмежень на валютному ринку, оскільки вони можуть спровокувати паніку серед українців.

"Я згоден з позицією НБУ, такі обмеження вводити не варто, в них нема потреби, оскільки на сьогодні банківська система ліквідна, капіталізована, наш досвід кризи 2014-2015 років показав, що введення обмеження вносить елементи паніки серед клієнтів", - підкреслив банкір, додавши, що сьогодні владі критично важливо домовитися про продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Як повідомляв УНІАН, раніше провідні економісти та дослідницькі центри України заявили про неприпустимість оголошувати дефолт України, оскільки це загрожує міжнародною ізоляцією нашої країни.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу у світі.

Викликана стрімким поширенням вірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн і котирувань фондових бірж.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна на сьогодні має сильніші позиції, ніж на початок світової фінансової кризи 2008 року.