Попит на валюту з боку населення впав / фото УНІАН

 Національний банк України в п'ятницю, 27 березня, продав на міжбанківському валютному ринку лише 16 млн дол. Для згладжування надмірних курсових коливань, на відміну від минулих тижнів, коли регулятор продавав по 100-300 млн дол. щодня, і кількох днів на поточному тижні, коли НБУ взагалі не продавав валюту.

Читайте такожУкраїна піднялася на 13 позицій в рейтингу економічних свобод, але остання в європейському регіоні

Про це повідомляється на сторінці регулятора в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Цього тижня ми лише три з п'яти днів виходили на ринок з інтервенціями для згладжування курсових коливань і загалом продали досить невеликий обсяг валюти - менш як 80 млн дол. США. Курс гривні на міжбанку продовжував коливатись на рівні близько 28 грн за долар США", - сказано в повідомленні.

У НБУ наголосили, що попит на валюту з боку населення впав: в останні дні громадяни продають навіть більше, ніж купують.

"Відплив коштів нерезидентів незначний. Основний попит на валюту формують українські компанії, втім, він загалом врівноважується пропозицією валюти з боку експортерів", - зазначив регулятор.

Також у Нацбанку нагадали, що поточного тижня НБУ отримав готівковий долар і передав системно важливим банкам на суму 130 млн дол. в обмін на безготівковий еквівалент.

"Наступна така операція на 180 млн дол. США відбудеться в понеділок, і, ймовірно, ще одна - наприкінці наступного тижня. Таким чином незабаром проблема з дефіцитом валютної готівки, яка виникла через перебої з авіасполученням, буде вирішена", - підсумували в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, на українському валютному ринку два тижні спостерігався підвищений попит на валюту, викликаний погіршенням настроїв учасників ринку через поширення у світі коронавірусу, проте вже під кінець минулого тижня ажіотаж на валютному ринку почав падати, оскільки українці продали валюти більше, ніж купили.

У НБУ заявили, що не запроваджуватимуть обмеження на валютному ринку України та продовжать згладжувати надмірні коливання в разі необхідності за допомогою продажу валюти з резервів.

Позаминулого тижня регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 млн дол., а минулого - понад 1 млрд дол.

За інформацією НБУ, поточний обсяг резервів становить близько 25 млрд дол.

У 2019 році Нацбанк поповнив резерви за допомогою купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку на 7,9 млрд дол.