Шмигаль: без зовнішньої підтримки Україні загрожує дефолт / фото УНІАН

Україна без підтримки зовнішніх міжнародних організацій ризикує впасти в "прірву фінансового дефолту", про що під час ефіру на одному із телеканалів заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами голови уряду, в цьому році Україна має погасити певну кількість зобов'язань, а саме 3,5 млрд доларів зовнішніх зобов'язань та 5,5 млрд доларів - внутрішніх зобов'язань. Тому, враховуючи виклики, які стоять перед країною у зв'язку з пандемією коронавірусу, в першу чергу гроші треба спрямовувати на захист здоров'я і життя українських громадян, а не на погашення зовнішніх боргів, додав він.

"Без підтримки міжнародних фінансових організацій для того щоб погасити зовнішні і внутрішні борги, напевно нам доведеться просто впасти в цю прірву фінансового дефолту. Це надзвичайно страшний сценарій для нашої країни, тому ми звичайно ми його не хочемо і не передбачаємо такого розвитку подій і зробимо все можливе для того, щоб країна залишалась стабільною фінансово, мала стратегію подолання і виходу подолання наслідків коронавірусної інфекції", - сказав прем'єр.

Відео дня

Читайте такожОновлений макропрогноз на 2020 рік передбачає курс у 29,5 гривень за долар

Довідка УНІАН.Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування обсягом 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точної дати розгляду цього питання поки що не визначено, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.

На початку березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу, а згодом у Фонді заявили про готовність мобілізувати для допомоги країнам-учасницям кредитний потенціал у розмірі 1 трлн дол.

26 березня в МВФ заявили про прогрес в обговореннях з українською владою нової програми фінансування і можливість збільшити її обсяг, але нагадали про необхідність прийняти закони про вдосконалення банківського регулювання і земельну реформу.