У Міносвіти кажуть, що зарплати викладач і стипендії у 2020-му будуть / Фото: УНИАН

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що у державному бюджеті на 2020 рік збережені кошти на заробітні плати викладачам університетів і коледжів, а також на стипендії студентам.

«У держбюджеті 2020 року збережені кошти на заробітні плати викладачам університетів та коледжів, комунальні послуги та виплату стипендій студентам», - повідомили у Відділі зв'язків зі ЗМІ МОН, коментуючи ухвалені парламентом на позачерговому засіданні 13 квітня зміни до державного бюджету на 2020 рік.

У відомстві додали, що залишилися без змін, зокрема, такі позиції: 1 млрд грн субвенції на Нову українську школу (у початковому варіанті скорочення бюджету передбачалось повне зняття цієї субвенції, що поставило б під загрозу продовження реформи початкової школи); майже 300 млн грн для Національного фонду досліджень. Також повністю збережене конкурсне фінансування наукових проектів у закладах вищої освіти.

Відео дня

«У прийнятих змінах до бюджету не збережені 250 мільйонів гривень, передбачених, зокрема, на навчальне обладнання для університетів, та 400 млн грн базового фінансування науки у вишах», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожЗеленський про зміни до держбюджету: жодна закладена на оборону гривня не буде зрізана

У цьому зв’язку у МОН пропонують відновити втрачені у цьогорічному бюджеті видатки, врахувавши їх у трирічній бюджетній декларації 2021-2023 років, над якою зараз ведеться робота.

Також у відомстві зауважують, що протягом останніх місяців працюють над отриманням пільгового кредиту від Світового банку.

«Відсутність капітальних видатків для університетів знову ставить під удар якість вищої освіти. За таких обставин отримання пільгового кредиту від Світового банку для нас стає життєво важливим… Ми маємо офіційний лист підтримки проекту від Світового банку та попередню згоду від Міністерства фінансів. Ми робимо все можливе, щоб якомога швидше завершити формальні процедури та протягом 2020 року підписати документи для отримання коштів. Так ми зможемо компенсувати втрачені видатки для розвитку університетів», – зазначив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.

Як повідомляв раніше УНІАН, виконувачка обов’язків міністра освіти Любомира Мандзій заявила, що уряд наразі не розглядає варіант поновлення роботи дитячих садочків та шкіл.

Не слід очікувати на швидке повернення дітей до середніх шкіл. Телешкола планує свої уроки до кінця травня. Оновлений навчальний план передбачатиме час для вчителів, аби перевірити, як учні засвоїли матеріал онлайн. Це може відбутися і у вересні, якщо карантин затягнеться.