Ілюстрація REUTERS

Половина респондентів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) підтримують послаблення обмежувальних заходів в Україні, введених з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби, тоді як 23% вважають, що варто все ж залишити чинні обмеження в повному обсязі.

Читайте такожБюджет надзвичайної ситуації: як змінився головний фінансовий документ країни

Про це повідомляється в прес-релізі ЄБА за результатами проведеного експрес-опитування.

Відео дня

«Для розуміння динаміки настроїв бізнесу асоціація проводить періодичні опитування серед членських компаній щодо їхньої реакції на поточну ситуацію в країні та дії влади. Загалом, 50% опитаних вважають введені заходи обґрунтованими, враховуючи ситуацію, ще 36% вважають їх жорсткими, 7% - м'якими й ще 7% вважають, що їх можна було б підсилити», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють компанії-члени Асоціації, 83% підприємств сьогодні працюють дистанційно. Щоб утриматися на плаву в цей непростий період, 20% були змушені скоротити заробітну плату, 15% відправили працівників на оплачувану відпустку, а 4% скоротили штат співробітників. Водночас кожна четверта компанія шукає нові можливості для розвитку в даній ситуації, а ще 8% не відчули впливу.

«Ми бачимо, що бізнес швидко адаптується до нових реалій і робить все, щоб підтримати своїх співробітників. Проте результати опитування показують, що в деяких компаніях вже закінчується «запас міцності», і тривалого карантину вони можуть просто не витримати. Сподіваємося, що влада почує і підтримає бажання як бізнесу, так і індивідуальних працівників відновлювати роботу і запустити процес виходу з жорсткого карантину незабаром», - наводяться в релізі слова виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко.

В рамках опитування в асоціації поцікавилися у респондентів, чи готові вони особисто відновлювати роботу вже зараз. За даними релізу, більшість, а саме 59%, готові вже зараз відновлювати роботу з урахуванням всіх правил індивідуального захисту. При цьому 41% все ж хотіли б працювати дистанційно, навіть якщо це буде передбачати зниження доходу.

«Топ-3 необхідних рішень у поточній ситуації, на думку бізнесменів, - це поліпшення системи діагностики вірусу, забезпечення країни тестами в достатній кількості; встановлення чітких правил карантину та контроль їх виконання; зниження податкового навантаження на фонд оплати праці», - повідомляється в релізі.

Також бізнес вважає доречною компенсацію частини заробітної плати працівникам підприємств, які були змушені піти на карантин; відновлення регулярного руху громадського транспорту; скасування оподаткування депозитів як для фізичних, так і юридичних осіб.

Станом на 7 квітня компанії повідомили про такі фінансові наслідки обмежувальних заходів для їх бізнесу. Більшість компаній, а саме 70% опитаних отримали до 50% втрат від доходів, ще 18% повідомили про 50-75% втрат від доходів. Про збільшення доходів повідомили 10%, ще 2% розглядають варіант закриття.

Опитування проводилося в період з 31 березня по 7 квітня 2020 року. У ньому взяли участь 122 учасники - представники членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, пізніше продовжив його до 24 квітня.

За даними Європейської Бізнес Асоціації, майже половина українських компаній вже зафіксували від 20% до 50% втрат доходу через карантинних заходів.

Понад 50% українців вважають, що економічне становище їхніх сімей погіршилося за останні півроку. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».