Показник лютневої інфляції виявився нижчим за очікування ринку через нехарактерно низьке для цього періоду зростання цін на продукти харчування (0,3%).

Про це йдеться в аналітичному огляді «Аналіз інфляції, лютий 2011 року», обнародуваному на сайті Національного банку України.

У Нацбанку нагадали, що споживча інфляція в лютому продовжила знижуватися як в місячному, так і в річному вимірюваннях (до 0,9% і 7,2% відповідно).

Відео дня

«Основну роль у зростанні споживчих цін продовжують відігравати компоненти не базового індексу споживчих цін (ІСЦ) (приріст за місяць - на 1,1%, внесок в ІСЦ – 0,6 п.п.), а саме підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги (на 4,6%, внесок в ІСЦ – 0,5 п.п.), перш за все в м. Києві (на 23,3%)», - повідомляється в огляді.

НБУ також відзначає, що стрімке зростання цін на паливо (на 4,3% за місяць) відображає висхідну динаміку цін на нафту на світових ринках і ефект підвищення ставок акцизного збору в січні 2011 року і є потенційним чинником прискорення інфляції в короткостроковому періоді.

Крім того повідомляється, що інфляція попиту, яка характеризує вплив макроекономічної політики, не мала вирішального впливу на перебіг інфляційних процесів.

«Прискорення зростання базового ІСЦ у лютому до 0,6% з 0,3% в січні відповідало нашим очікуванням і в основному обумовлено динамікою цін на продовольчі й підакцизні товари, внесок яких становив відповідно 0,4 п.п. і 0,1 п.п», - говориться в огляді НБУ.

При цьому зазначається, що ціни на непродовольчі товари (за винятком палива) другий місяць поспіль зростають лише на 0,1%. У річному вимірюванні базова інфляція сповільнилася до 7,1% (у січні 2011 року — 7,3%, у лютому 2010 року — 10,5%).

Також у Нацбанку відзначили різке зростання індексу цін виробників в лютому (на 4,8%, в січні - на 1,9%, у річному вимірюванні - до 21,4% з 18,0% у січні), що, на думку регулятора, пов`язане зі сприятливою зовнішньою кон`юнктурою і активізацією інвестиційної активності підприємств.