Ілюстрація REUTERS

Бізнес вітає прийняте на засіданні уряду рішення про ослаблення карантину з 11 травня, яке передбачає відновлення роботи деяких підприємств, повідомляється в релізі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Читайте такожУ центрі Києва підприємці протестують проти карантину, рух транспорту заблоковано (фоторепортаж)

Так, поряд з дозволом відвідувати парки, сквери та зони відпочинку дозволена робота салонів краси, перукарень, деяких закладів харчування - при певних умовах, які вже розроблені та подані Міністерством охорони здоров'я України.

Відео дня

"Бізнес вітає рішення поступово запускати економічну активність, безумовно, зі збереженням певних обмежень, щоб мінімізувати можливості поширення вірусу. Перший крок вже зроблений. І ми сподіваємося, на кожному з наступних кроків, анонсованих владою, ділова активність буде все більше оживати. Водночас для бізнесу важлива передбачуваність, тому було б добре розуміти детальні плани з ослаблення карантину на наступних етапах", - наводяться в релізі слова виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко.

Зазначається, що правила роботи бізнесу, яким дозволено працювати з 11 травня, вказані у відповідному розпорядженні головного санітарного лікаря - "Про проведення громадського обговорення деяких вимог до протиепідемічних заходів при ослабленні карантину". Європейська Бізнес Асоціація проаналізувала цей документ і пропонує врахувати три пропозиції від бізнесу. В робочому порядку вони були також направлені до МОЗ України.

"По-перше, в контексті рекомендацій по торгівлі непродовольчими товарами кажуть, що бізнес має забезпечити обладнання з умивальниками для миття рук з милом і створити умови для обробки рук антисептиком. Водночас не всі орендні торгові приміщення мають окремо обладнаний туалет з умивальником. Часто для декількох торгових приміщень, наданих в оренду, є одна вбиральня для загального користування, яка знаходиться окремо від орендних приміщень", - йдеться в релізі.

По-друге, в рекомендаціях зазначається концентрація спирту понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового, яка має бути в антисептиках для обробки рук.

"Водночас у міжнародній практиці використовується як етиловий, так й ізопропіловий спирт із концентрацією в діапазоні від 60% до 80% за обсягом. Крім того, навіть чинні накази МОЗ щодо дезінфекції рук медперсоналу не вимагають таких високих показників вмісту спирту. Тому бізнес пропонує врахувати міжнародну практику в цій рекомендації", - підкреслили в ЄБА.

В Україні з 11 травня почнуть роботу закладу громадського харчування / фото УНІАН

Що стосується роботи закладів громадського харчування, то в рекомендаціях зазначається необхідність одне-двомісного розміщення клієнтів з дотриманням дистанції та індивідуального захисту.

"Водночас незрозуміло, якими мають бути дії при відвідуванні закладів сім'єю. Крім того, питанням є норма про необхідність замовляти страви дистанційно для вживання на літньому майданчику - чому саме варто замовляти дистанційно", - зазначили в ЄБА.

Також в рекомендаціях пропонується видавати замовлення лише в одноразовій тарі. Однак дана вимога може викликати додаткове забруднення навколишнього середовища. Тому бізнес вважає, що більш доречним буде вказати додаткові вимоги для обробки посуду, а одноразову залишити для замовлень "на винос".

І нарешті, на думку представників ЄБА, технічного уточнення вимагає норма, якою дозволяється робота установ "під відкритим небом". Так, згідно з практикою роботи закладів громадського харчування, коректним є формулювання "на свіжому повітрі".

"Європейська Бізнес Асоціація дякує уряд за крок до старту економічної активності в країні. Водночас закликаємо звернути увагу на дані пропозиції, щоб під час роботи бізнесу на першому етапі виходу з карантину уникнути колізій у трактуванні законодавства", - наголошується в релізі асоціації.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін у березні ввів загальнонаціональний карантин для протидії поширенню коронавірусної інфекції, після чого продовжив його до 11 травня. 5 травня уряд продовжив карантин до 22 травня, знявши при цьому низка обмежень для бізнесу.