Ілюстрація REUTERS

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) вважає необхідним забезпечити рівні правила гри в Україні та у зв'язку з цим виступає проти відстрочки до 2023 року норм, що сприяють детінізації економіки з 1 серпня, яка міститься в законопроекті №3493.

Читайте такожЕксперти назвали головні труднощі боротьба із тіньовою зайнятістю

Як повідомили в прес-службі ЄБА, мова йде про закон №128-IX, згідно з яким з 1 серпня мали відбутися істотні покращення в напрямку захисту легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обороту частки готівкових розрахунків та "сірого" імпорту, покращення ефективності податкового адміністрування та розширення фіскалізації розрахункових операцій.

Відео дня

Крім того, законом передбачено створення мотивації для покупців у сприянні контролю за дотриманням вимог законодавства шляхом запровадження механізму так званого "кешбеку" або компенсації вартості придбаної покупки понад 850 гривень у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

Водночас цим документом введена можливість видачі готівки на касах торгових точок та можливість використовувати паралельно з традиційними реєстраторами розрахункових операцій (РРО) програмні РРО, які можна буде встановити на мобільний телефон або інший пристрій, і яка надає вибір бізнесу: або скористатися безкоштовним програмним рішенням на сайті податкової служби або написати власне програмне забезпечення, або придбати інше.

"До відповідного рішення щодо детінізації економіки країна йшла досить тривалий час. Тому надзвичайно важливо не перекреслити позитивні досягнення непродуманим рішенням. Тим більше, один раз ці норми вже були відтерміновані. Так, вони мали набрати чинності ще з 19 квітня цього року, і, крім введення нових видів безкоштовних програмних РРО, передбачали розблокування зручної послуги для споживачів по зняттю готівки в касі магазинів. Однак одним з "антикризових" законів старт було перенесено на 1 серпня. Тому, щоб забезпечити рівні, робочі, чесні правила гри в країні, вкрай важливо, щоб ці норми запрацювали з серпня цього року, а не відкладати це ще на три роки", - цитує прес-служба заступника директора Європейської Бізнес Асоціації Світлану Михайлівську.

У зв'язку з цим ЄБА звертається до уряду та Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики з закликом відхилити даний законопроект №3493 як такий, що сприятиме нівелюванню якісних змін, прийнятих у країні та загострення ситуації з тіньовою економікою.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня минулого року прийняла закон, що дозволяє використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). При цьому введення програмних РРО не стосуватиметься фізичних осіб, а також фізосіб-підприємців (ФОПів), які знаходяться на першій групі оподаткування.

Також Рада прийняла закон щодо детінізації розрахункових операцій, передбачає впровадження механізму так званого "кешбеку" - компенсації вартості покупки понад 850 гривень покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

У березні Рада прийняла закон про послаблення низки норм податкового законодавства через коронавірус, який, зокрема, передбачає відстрочку обов'язкового запровадження РРО: для окремих видів діяльності він відкладається до 1 січня 2021 року, а до 1 квітня 2021 року - для всіх платників єдиного податку другої - четвертої групи.