Ілюстрація REUTERS

Громадські організації, які займаються реалізацією антитютюнових кампаній, перетворили "боротьбу з курінням" в бізнес з тиску на легальних виробників тютюну, а також можуть отримувати фінансування від контрабандистів і виробників контрафактної продукції. Про це розповіли експерти, опитані журналістами програми "Особливий погляд", яка вийшла в ефір "5 каналу" 22 січня.

"У цій галузі активісти щорічно розгортають широкий фронт бойових перфомансів, які мають зменшувати кількість курців. Але грантові мільйони йдуть якщо не на імітацію боротьби, то на боротьбу проти здорового глузду і легального бізнесу", – зазначають автори сюжету.

Вони наводять приклад прийнятого Верховною Радою законопроекту 4358, який на початку січня підписав президент Володимир Зеленський як закон 1978-IX. Документ спочатку вносила до парламенту ГО "Життя", яка отримує фінансування від фондів, близьких до американського підприємця Майкла Блумберга. Ця організація позиціювала законопроект як такий, що імплементує в українське законодавство європейські норми. Зате в законопроект спробували запхати наджорсткі норми, про які навіть в розвинених країнах Західної Європи ніхто не говорить. Наприклад – норму про заборону викладки сигарет або заборону продажу сигарети навіть повнолітнім, зазначають журналісти.

"Це наслідок саме того, що люди, які займаються антитютюновими кампаніями, не мають відповідних знань і це дійсно одна з таких основних проблем саме в цій сфері. Ні в кого немає ні юридичної, ні економічної, ні медичної освіти", – сказав голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Через низьку якість підготовки й бажання "продавити" в законопроект низку невиправданих обмежень парламент вже неодноразово відхиляв попередні версії документа. Більш того, згідно з низкою досліджень, заборони, які пропонувалося запровадити, взагалі мало впливали б саме на поведінку курців, наголошується в сюжеті. Наприклад, на форму і дизайн паковання, які пропонувалося стандартизувати, звертають увагу тільки 2% курців. Тобто на зменшення куріння таке регулювання не впливає.

"Неможливо курців шляхом жорстких заборон змусити кинути курити. Тобто це неможливо ні в одній країні світу, і тому всі країни застосовують різні хитрі інструменти для цього. Пропонують переходити на нікотинові пластирі, продукцію меншого ризику і багато інших заходів, але не шляхом тупих заборон", – зазначає координатор експертної групи Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Тим часом експерти переконують: антитютюнові активісти у своїх ініціативах обходять важелі, які могли б зменшити кількість курців і наблизити українську боротьбу з курінням до європейських норм. Наприклад, про те, що робити з незаконним обігом сигарет – в законі №1978-IX ні слова. "Виникає підозра, що в активістів "на чай" не тільки від Блумберга, а й від тих, хто кришує тіньовий ринок", припускають журналісти. "Залучено було лобі також з боку антитютюнових кампаній, що фінансуються чорним ринком. З боку антитютюнових кампаній, що фінансуються тими ж контрафактними виробниками. На жаль, лобі сірих і чорних схем в цьому разі виявилося сильнішим", – впевнений виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

Тим часом активісти, за даними журналістів, "готуються до нової атаки у своїй антитютюновій боротьбі". Наприклад, знову збираються ініціювати заборону видимого розміщення сигарет. Вже зараз експерти сигналізують: чергові ініціативи антитютюнів – як з громадських організацій, так і парламенту – це новий удар по легальному бізнесу і рука допомоги тіньовикам. Автори наводять відповідну цитату від представників ГО "Життя".

"Чим більше вони продемонструють якихось активностей, тим більше можуть отримати потім додаткові кошти й відзвітують, що ось ми старалися... Це люди просто на цьому живуть, причому протягом багатьох років, іноді десятиліттями", – говорить Борис Кушнірук.

"З такими гастарбайтерами державі краще бути на відстані, пояснюють експерти. Громадський активізм, як накатаний бізнес, тільки закручує гайки легальному сектору і стимулює тінь. Навіщо це Україні, якщо тютюновий ринок чисто заборонами ніхто у світі так і не врегулював?" – резюмують автори сюжету.