Яким буде курс валют наступного тижня / фото УНІАН

Протягом наступного тижня валютний ринок перебуватиме в стані відносної стабільності, адже зараз відсутні будь-які економічні причини та обставини, які могли б якось зміни його умови.

Як розповів УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, регулятор, як і протягом останніх кількох місяців, утримуватиме на міжбанку баланс між попитом і пропозицією, здійснюючи гнучкі валютні інтервенції (при цьому їхній обсяг головним чином залежатиме від стану попиту, але в середньому вони можуть скласти до $500-600 млн на тиждень).

"По-друге, готівковий ринок встановлюватиме власні курси з огляду на поточні показники міжбанку. По-третє, на ринку збережеться тренд на щоденні різноспрямовані зміни, однак в межах допустимих коридорів, що фактично створює тло для щоденних новин про валютний ринок", – сказав експерт.

Відео дня

За словами Лєсового, мінімізація множинних курсів (зменшення різниці між курсами купівлі та продажу, зменшення різниці між курсами міжбанку та готівкового ринку) досягло своїх граничних показників, адже майже повністю збігається з витратами банків на підкріплення готівкової валюти.

"Проте можна говорити, що на готівковому ринку тривалий час спостерігається конкуренція курсів купівлі, адже різниця між курсами в банках та обмінних пунктах не перевищує 0,1-0,2 грн. Водночас подібне явище, але з курсами продажу можливе за умов тривалого превалювання пропозиції над попитом", – зазначив банкір.

Загалом, за прогнозом Лєсового, основні виразники ринку будуть такі:

  • межі допустимих (очікуваних) валютних змін на міжбанку будуть на рівні 38-39 грн/$ та 41-42,5 грн/€, а на готівковому ринку – 38,5-39,5 грн/$ та 41-43 грн/€;
  • щоденні курсові зміни на міжбанку складуть до 0,1-0,2 грн, а на готівковому ринку – до 0,3 грн (курси банків), до 0,5 грн (курси обмінних пунктів);
  • різниця між курсами купівлі та продажу: до 0,6 грн на 1 долар, до 1 грн на  1 євро (комерційні банки), до 1 грн на 1 долар, до 1,3 грн на  1 євро (обмінні пункти).

"Таким чином, впродовж 18-24 березня валютний ринок, попри весняну жвавість, все ж залишатиметься на прогнозованому і більш-менш стабільному рівні. Будь-які курсові зміни не вийдуть за межі "коридорів", та й не будуть аж надто сенсаційними", – резюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

Готівковий курс долара до гривні в банках України у четвер, 14 березня, зріс на 15 копійок – до 39,00 грн за долар в середньому.  Середній курс євро до гривні сьогодні зріс на 20 копійок і складає 42,70 грн за євро. 

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" у четвер, 14 березня, зріс на 15 копійок і становить 38,95 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні подорожчав на 25 копійок і складає 42,65 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: