Ілюстрація REUTERS

Коливання курсу гривні до долара, яке ми спостерігаємо в останні дні, обумовлене психологічним чинником.

Про це на брифінгу заявив заступник голова НБУ Дмитро Сологуб.

Читайте такожІнфляція продовжує прискорюватися - Нацбанк

Відео дня

"Україна вже 5 років живе в режимі плаваючого курсу і коливання курсу є природними, вони відбуваються завдяки різним чинникам, часом - це коливання попиту і пропозиції валюти з боку експортерів та імпортерів, іноді - це певний психологічний фактор", - зазначив Сологуб.

Причина коливань

"Цього разу ми бачимо, що природа коливань - психологічна, наприклад, після заяви голови НБУ Смолія 2 липня Нацбанк вимушено вийшов на ринок і продав 150 млн доларів", - сказав Він.

"Це викликано публічними заявами про те, що потрібна девальвація, що гривня буде слабшою й т.ін. Фундаментальних причин немає, навпаки - ситуація досить сприятлива. Коливання курсу в першу чергу пов'язано із заявами про те, що гривня буде слабшати", - додав він.

За його словами, за останні 3 дні НБУ продав 350 млн доларів.

"НБУ як і раніше, буде згладжувати надмірні коливання", - заявив Сологуб.

Як змінювався курс

Національний банк України на 22 липня встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,66 гривні/долар, тобто гривня четвертий день поспіль слабшала до долара – цього разу на 6 копійок в порівнянні з попереднім показником.

На 23 липня НБУ встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,78 гривні/долар, тобто гривня п'ятий день поспіль слабшала до долара - цього разу на 12 копійок у порівнянні з попереднім показником.