Ілюстрація REUTERS

Національний банк України збільшив граничну суму валютних операцій, для яких встановлені спрощені вимоги до валютного нагляду, до 400 тисяч гривень (в еквіваленті) зі 150 тисяч гривень.

Читайте такожЗеленський підписав закон про протидію ухиленню від сплати податків

Як повідомили в прес-службі НБУ, таким чином, регулятор привів свою нормативну базу у сфері валютного регулювання та нагляду у відповідність зі змінами, передбаченими в законі України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, який набирає чинності 28 квітня.

Відео дня

Відповідні зміни закріплені в постанові правління регулятора від 27 квітня і набирають чинності 28 квітня.

"Це сприятиме зниженню адміністративного навантаження як на банки, так і на бізнес. Значна кількість операцій українських підприємств на невеликі суми буде виведено з-під додаткового контролю підрозділами валютного нагляду банків", - підкреслили в прес-службі.

Також наголошується, що центробанк врегулював низку питань щодо проведення окремих операцій нерезидентами на території України. Зокрема, завдяки цим змінам фізичні особи-нерезиденти зможуть використовувати власні поточні рахунки в українських банках для проведення розрахунків за договорами страхування життя, операціями з продажу корпоративних прав і нерухомості.

Як повідомляв УНІАН, раніше в НБУ наголосили, що новий закон з протидії відмиванню доходів, що набув чинності з 28 квітня, не створює жодних обмежень у здійсненні операцій з банківськими картами.

Закон, зокрема, передбачає обов'язкову ідентифікацію при переказі коштів в сумі, що перевищує 5 тисяч гривень, а в деяких випадках – необхідність підтвердження походження доходів.

Українські банки з 28 квітня зможуть проводити ідентифікацію і верифікацію клієнтів без їх особистої присутності. Зокрема, банки зможуть використовувати систему BankID НБУ та електронний підпис або проводити відеоідентифікацію.