Нацбанк: безготівкові перекази не будуть мати ніяких обмежень, дробити платежі не потрібно / фото Depositphotos

Набрання чинності з 28 квітня нового закону про протидію відмиванню доходів не створює ніяких обмежень у здійсненні операцій з банківськими картами.

Про це розповів директор департаменту платіжних систем Національного банку України Олексій Шабан під час брифінгу, присвяченого вступу в силу Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення".

Закон, зокрема, передбачає обов'язкову ідентифікацію при переказі коштів у сумі, що перевищує 5 тис. грн, а в деяких випадках - необхідність підтвердження походження доходів.

Відео дня

В ході брифінгу Шабан пояснив, що при здійсненні операцій з банківськими картами, включаючи переказ коштів в сумі, що перевищує 5 тис. грн, власникам карток не потрібно проходити ніяких додаткових процедур ідентифікації

"Безготівкові перекази не будуть мати ніяких обмежень, дробити платежі не потрібно. Власники карти-відправника та карти-одержувача вже ідентифіковані банками. У банків є інформація про власників карток, вони знають властиві вам обсяги операцій. На підставі таких операцій не будуть виникати додаткові запитання у банків", - сказав Шабан.

Читайте такожНацбанк продовжує спрощувати валютний нагляд

За його словами, новий закон спрямований на моніторинг великих ризикових операцій, а не дрібних перекладів.

Що стосується необхідності довідки про походження коштів при здійсненні операцій на суму понад 5 тис. грн, то директор департаменту платіжних систем запевнив, що вона не потрібна.

"Закон нічого не змінює в принципах вимоги документів про походження коштів. У даній ситуації немає необхідності у вивченні банком інформації про походження коштів, паспорта для проведення такої операції буде достатньо. Це стосується не тільки переказу грошей, а й поповнення своєї карти, оплати товарів і послуг", - підкреслив Шабан.

Те ж стосується і SWIFT-платежів між рахунками. За словами Шабана, наявність рахунку в банку означає, що ідентифікацію банк вже провів, і ніяких додаткових кроків у цьому напрямку банк робити не буде.

Він зазначив, що банк може ставити питання, якщо сума операції буде невластива для конкретного клієнта, але це "екзотичні випадки".

При поповненні картки в терміналі самообслуговування у разі верифікації клієнта також не потребує додаткових підтверджень.

"Якщо термінал банку або небанківської фінансової компанії обладнаний пристроєм для зчитування карти або дає можливість верифікації за допомогою введення ПІН-коду або одноразового СМС-пароля, то ніяких додаткових дій не потрібно. Закон не створює для вас ніяких незручностей у виконанні ваших звичних операцій", - зазначив Шабан.

Як повідомляв УНІАН, раніше НБУ роз'яснив особливості ідентифікації клієнтів мобільних операторів після набуття чинності закону про протидію відмиванню доходів. Норми нового закону не регулюють телекомунікаційні послуги та відносини між операторами мобільного зв'язку та їх абонентами.

Українські банки з 28 квітня зможуть проводити ідентифікацію і верифікацію клієнтів без їх особистої присутності. Зокрема, банки зможуть використовувати систему BankID НБУ та електронний підпис, або проводити відеоідентифікацію.