Зараз майже всі категорії депозитів населення повернулися до зростання / фото УНІАН

Наприкінці квітня припинився відтік строкових гривневих депозитів і валютних коштів населення, який був більш обмеженим у порівнянні з кризами 2008 та 2014 років.

Читайте такожПадіння попиту українців на кредити стало найбільшим за 5 років

Про це повідомляється в щотижневому банківському огляді Національного банку України.

Відео дня

"Індекс фінансового стресу продовжує знижуватися. Майже всі категорії депозитів населення протягом останнього тижня квітня зростали. За тиждень, що закінчився 30 квітня, і гривневі кошти населення в цілому, і термінові гривневі депозити зросли на 0,3%", - повідомляється в огляді.

Крім того, за даними НБУ, валютні кошти вперше з початку відтоку зросли на 0,2% в доларовому еквіваленті, а темпи скорочення строкових валютних депозитів значно сповільнилися в порівнянні з попередніми тижнями.

Також наголошується, що гривневі кошти населення другий тиждень перебувають на максимальних рівнях з початку березня.

В огляді НБУ повідомляється, що з початку квітня вартість нових строкових гривневих вкладів знизилася, що помітно по короткострокових депозитах. Ставки за валютними вкладами незначно зросли, але перебувають на низьких рівнях (0,9% річних по 3-місячних депозитах).

"Сплеск вартості гривневих корпоративних кредитів у березні до кінця квітня було повністю компенсовано, ставки повернулися на рівень початку березня. Цьому сприяло рішення НБУ щодо зниження облікової ставки на 2 процентних пункти до 8%", - говориться в огляді.

Що стосується роботи банків, то, за даними опитування регулятором 17 найбільших банків, 96% банкоматів і 77% відділень банків працюють у штатному режимі.

Як повідомляв УНІАН, за даними НБУ, індекс очікувань ділової активності бізнесу в Україні у квітні вперше знизився нижче 30 пунктів при тому, що значення індексу нижче 50 пунктів сигналізує про переважання песимістичних настроїв бізнесу.