Ухвалення закону про накопичувальну пенсію і його старт не означає, що зразу почнуть збирати кошти / фото ua.depositphotos.com

Українці зможуть розпочати накопичувальну пенсію щонайменше через рік, бо потрібен час для створення інфраструктури для збору й адміністрування платежів. Про це сказала міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

"Накопичувальна пенсія потрібна. У нас збільшується кількість пенсіонерів, і вже відчутно, що люди хотіли б мати свої рахунки і самі більш оперувати вкладами, які вони вносять", - сказала вона.

Міністр зазначила, що спочатку потрібно зробити відповідну інфраструктуру для такої реформи.

Відео дня

"Для того, щоб повноцінно запустити накопичувальну пенсію, нам потрібно створити державний накопичувальний банк, бо бачимо, що люди в більшості довіряють державним банкам. Хоча надалі зайдуть і приватні структури, і недержавні пенсійні банки. У людей буде вибір, куди вкладати і як інвестувати свої кошти", - пояснила вона.

При цьому, за її словами, потрібно побудувати і цифрові системи збору, і адміністрування, щоб це було дешевше і швидше для кожної людини. "Для цього потрібен час, як мінімум рік, щоб повноцінно це запустити", - повідомила міністр.

Отже, за словами Жолнович, ухвалення закону про накопичувальну пенсію і його старт не означає, що зразу почнуть збирати кошти. Спочатку потрібно зробити підготовчі дії.

Згідно із законом, середній внесок, який би зберігав видатки і кошти в їх еквіваленті – щонайменше 7-10% їх сплати. Але поки обов’язковий внесок від роботодавця має становити 3%, решту має вкладати сам працівник.

Накопичувальна пенсія в Україні - що відомо

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав впровадження обов’язкового пенсійного накопичення одним із пріоритетів роботи уряду на 2023 рік. За його даними, це дозволить залучити інвестиційний ресурс у розмірі до 50 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня народні депутати від фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 9212 "Про накопичувальне пенсійне забезпечення". Згідно з пояснювальною запискою до документа, пенсійна реформа має запрацювати з 1 січня 2024 року та дозволить додатково відкладати на старість українцям за рахунок ЄСВ.

Вас також можуть зацікавити новини: