Фото umcc.com.ua

Чеська прокладка EPI Group, контрольована Павлом Присяжнюком, в серпні 2020 року отримала 472,89 тисячі євро від німецької ITS International Trade через чеський UniCredit Bank.

Про це пише «Мінпром» з посиланням на рахунок, виписаний компанії Присяжнюка 6 серпня 2020 року.

Зазначається, що договір про співпрацю трейдерські компанії підписали раніше – 12 березня 2020 року на його підставі оплачувався рахунок. Предметом оплати стали «агентські послуги», які німецька фірма оплачувала чеською.   

Відео дня

У липні-серпні 2020 року Об'єднана гірничо-хімічна компанія за контрактом з ITS International Trade почала відвантажувати ільменіт виробництва Іршанського гірничо-збагачувального комбінату в порт Одеси. Йшлося про 24 тис. т ільменіту вмістом TiO2 54% за ціною 172 долари за т при ринковій ціні на цей продукт 260-280 доларів за т.

Видання зазначає, що таким чином ОГХК втрачала на контракті з ITS $88-108 на тонні, оскільки іршанці самі доставляли продукцію в порт. У підсумку з компанії було вимито близько 2,3 млн доларів.

«Ільменіт вивозили нелегально. У порту Одеси його забирало судно VENTO та везло в турецький порт Hopa, там його перевантажували на сирійське судно SOURIA, яке перебуває з 2016 року під американськими санкціями як судно, яке не раз ходило в Крим. Маршрут ільменіту був такий: Одеса-Хопу-Феодосія-Армянськ. В ОГХК спростовували поставки своєї продукції на Крим, ховаючись за посередника - німецьку ITS International», – йдеться в публікації.

13 жовтня 2020 року т.в.о. голови правління ОГХК Артур Сомов, ледь приступивши до цієї посади 5 жовтня, підписав контракт з чеською фірмою-прокладкою Belanto, замінивши ITS на неї. У договорі Сомов зобов'язався поставити 50 тис.т іршанського ільменіту на суму EUR 6,453 млн до кінця року теж за заниженою від ринку ціною – EUR 129 за т. у схему відвантажень знову включили судно SOURIA, але маршрут прямування товару був змінений. Цього разу сирійці «приймали» ільменіт то в румунському порту Констанца, то в болгарському - Варна.

За контракт ОГХК з Belanto заступився заступник голови Фонду держмайна Денис Кудін в грудні 2020 року. А в березні 2021 на споживачів ОГХК безпосередньо вийшла з пропозицією ще одна фірма-прокладка з Чехії – EPI Group. У ній відкрито значиться одним з акціонерів Павло Присяжнюк. У EPI Group він володіє 30%-ми фірми, статутний капітал якої не перевищує $700. Учасники ринку називають Присяжнюка тіньовим керівником бек-офісу ОГХК. 

Відомо, що продукцію компанії EPI Group викуповує у Belanto для подальшого продажу покупцям.

«А значить, з ОГХК знову будуть вимиватися державні кошти через дві посередницькі фірми», - резюмує видання.