1 грудня 2021 року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді проект закону про держбюджет на 2022 рік для розгляду у другому читанні / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про державний бюджет України на 2022 рік.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту № 6000 у другому читанні проголосували 264 народних депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Читайте такожУ Раді зареєстрували законопроект про держбюджет-2022 у другому читанні

Відео дня

За ухвалення в цілому проголосували 268 депутатів.

Представляючи доопрацьований до другого читання законопроект, міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що між першим і другим читанням доходи держбюджету були збільшені на 54,7 млрд грн - до 1,332 трлн грн, видатки – на 55,5 млрд грн - до 1,521 трлн грн.

"Граничний обсяг дефіциту був збережений на рівні 3,5% ВВП, як було узгоджено з нашими міжнародними партнерами", - зазначив Марченко.

За його словами, уряд підготував реалістичний та збалансований проект головного фінансового документу держави, у якому збережено пріоритети, визначені президентом, Верховною Радою та урядом, що включають зростання зарплат медиків, збільшення стипендій для студентів, продовження масштабної цифровізації та підготовку до перепису населення, забезпечення житлом ветеранів АТО/ООС та розвиток інфраструктури.

Марченко зазначив, що в частині надходжень до загального фонду держбюджету передбачено зростання рентної плати за користування надрами та видобування природного газу та нафти на 24 млрд грн, податку на прибуток підприємств - на 21 млрд грн, вітчизняного ПДВ - на 13 млрд грн, імпортного ПДВ - на 6,5 млрд, акцизного податку - на 2,7 млрд грн, екологічного податку - на 1,7 млрд грн.

Водночас глава Мінфіну зазначив, що на 11 млрд грн зменшено прогноз доходів від податку на доходи фізичних осіб відповідно до меморандуму між урядом та органами місцевого самоврядування щодо врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання.

Крім цього, на 10,9 млрд грн зменшено обсяг коштів, що буде перераховано до держбюджету з боку НБУ.

Щодо збільшення видатків, то, за словами Марченка, пропонується додатково виділити 25 млрд грн на інфраструктуру, 4,4 млрд грн - на розбудову аеропортової інфраструктури та створення національного авіаперевізника, 2 млрд грн - на освіту та науку, 3,1 млрд грн - на охорону здоров’я.

Також на 8 млрд грн збільшуються видатки на розвиток окремих галузей економіки, в т.ч. 3 млрд грн буде спрямовано на виплати по 1 тис. грн вакцинованим громадянам з метою підтримки бізнесу.

Видатки на національну безпеку та оборону також суттєво збільшені - на 3,7 млрд грн.

Держбюджет на 2022 рік:

Верховна Рада 2 листопада 2021 року ухвалила в першому читанні законопроект "Про Державний бюджет України на 2022 рік".

1 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді доопрацьований проект закону про державний бюджет на 2022 рік для розгляду у другому читанні.