Експерт вважає, ініціатива здійснювати виплати за економічним паспортом призведе до значних витрат державного бюджету / фото УНІАН Володимир Гонтар

Створення Фонду майбутніх поколінь і введення економічного паспорта призведе до збільшення державного боргу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

"Це погана ідея. Взяти кошти бюджету, через Фонд і ОВДП перекласти їх назад до бюджету, почати платити на них відсотки, і по суті законодавчо навісити виплати на уряди, які прийдуть після 2037 року. Сума щорічних відрахувань до фонду з бюджету - 1,5-2,5% ВВП, які будуть перекидати туди-сюди між рахунками. Це багато. І сенсу в цьому рівно нуль. Можна з тим же успіхом просто законом зобов'язати уряд у 2037 році виплатити молоді по 10 тис.доларів", - зазначила Репко.

Відео дня

Читайте такожЕкономічний паспорт українця: отримати гроші достроково дозволять за однієї умови

При цьому, за її словами, ініціатива здійснювати виплати за економічним паспортом призведе до значних витрат державного бюджету через 15 років.

"Будуть витрачатися кошти на адміністрування фонду і зарплати його наглядовій раді, а крім того держава через 15 років отримає велику суму зобов'язань, абсолютно їй непотрібних", - підкреслила вона.

Економічний паспорт:

1 грудня 2021 року під час виступу у Верховній Раді з посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України президент Володимир Зеленський заявив, що внесе до парламенту законопроект про економічний паспорт українця. Документ передбачатиме відкриття персональних рахунків для дітей, на яких накопичуватимуться платежі від використання надр.

7 грудня 2021 року у Верховній Раді був зареєстрований пакет президентських законопроектів (№6394-6396) про створення економічного паспорта українця.

Зокрема, проектом закону "Про економічний паспорт" передбачено створення Фонду майбутніх поколінь. Фонд матиме на меті накопичення державних внесків на користь його учасників з подальшим інвестуванням активів та здійснення виплат.