Курс гривні залежить винятково від політики нового голови НБУ / фото УНІАН

Гривня стрімко дешевшає. Станом на ранок 20 липня Нацбанк встановив курс 27,36 гривні за долар. Стрибок за тиждень - понад 40 копійок. Попри єдиний економічно-обґрунтований рівень курсу на липень 26,80 – 27 гривень, минулого понеділка гривня почала несподівано й стрімко дешевшати.

Читайте такожВалютні гойдалки: аналітик спрогнозував курс долара на тиждень

Про це повідомляє ТСН.ua.

Відео дня

"На початку тижня долар у Нацбанку коштував ще 26,95. Сьогодні, 20 липня, курс стрибнув на 41 копійку - до 27,36 гривні. Головна причина послаблення гривні - призначення нового голови Нацбанку - Кирила Шевченка. Тому курс поступово рухається до неприємної позначки 27,5 гривні", - розповів економіст Григорій Кукуруза.

Він підкреслив, що причиною всьому стала політична турбулентність, оскільки абсолютно всі сторони ринку не розуміють, якою буде політика майбутнього голови Національного банку. Заробітчани, які вирівнюють наш платіжний баланс, експортери – всі притримують валюту. Натомість імпортери йдуть з нею в останній бій, намагаються закупити максимально великі обсяги валюти.

Головний чинник – ажіотаж, а не ринкові зміни. Попри це Нацбанк жодного разу не вийшов на ринок, щоб підтримати курс. 

Чи дешевшатиме гривня далі, залежить винятково від політики нового голови НБУ. Економісти очікують, що серпень буде стабільним, а тому курс укріпиться до 27-27,2 грн.

"У 99% випадків населення, коли намагається якось заробити на купівлі чи продажі валюти, завжди програє. Єдиний, хто на цьому завжди виграє, це банки, які знають, коли продавати, коли купувати. Класична ситуація, коли людина біжить в обмінник, купує на останні гроші валюту по 28-29, а вже наступного тижня приходить і здає по 26,65  гривень", - каже економіст.

Суттєва турбулентність знову очікується у вересні: місяць буде важким. Це вже буде спричинено не ажіотажними, а фундаментальними факторами. За розрахунками економістів, рік ми закінчимо з курсом 28,50 – 29, якщо не буде надзвичайних суттєвих змін.