Дослідники дізналися, скільки українці планують витратити коштів на святковий шопінг / колаж з фото ua.depositphotos.com та УНІАН (Максим Поліщук)

Більшість українців планують витратити під час різдвяно-новорічного шопінгу від 1 до 5 тисяч гривень.

Як йдеться в дослідженні від компанії Deloitte, більша частина українців (59%) не планує відмовлятися від святкових покупок, але цей показник дещо менший, якщо порівняти з минулим роком (61%). "Більшість опитаних (64%) мають наміри розпочати шопінг у період з 1 до 24 грудня. Для порівняння - минулого року українці переважно відкладали покупки на другу половину грудня. Щодо бюджету, то для 56% українців він становитиме від 1 до 5 тисяч гривень. У 2022 році таку ж суму були готові витратити 49% респондентів", - зазначають експерти.

Згідно з дослідженням, 49% українців витратять більше коштів на святкування Нового року, порівнюючи з Різдвом. Найбільше коштів на святкування Нового року планують витратити респонденти у східних областях України, в той час, як на святкування Різдва, - в західних регіонах.

Відео дня

Зазначається, що найпопулярнішими категоріями товарів усе ще залишаються продукти харчування, одяг та взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої.

"Цікавим та надихальним спостереженням для нас стало те, що молоде покоління українців (18-27 років), попри війну та всю непередбачуваність, яку вона зумовлює, найбільше серед інших вікових груп готові витрачати кошти на облаштування свого побуту, купуючи меблі, посуд, декор тощо", - підкреслив директор, керівник галузевої групи з ритейлу та оптової дистрибуції Deloitte в Україні Олександр Ямпольський.

Зокрема, як йдеться в дослідженні, 68% респондентів (минулого року - 61%) планують спрямувати частину свого різдвяного та новорічного бюджету на благодійність. 86% із них направлять допомогу захисникам на передовій. 66% українців віддадуть перевагу продавцям, які підтримують ЗСУ та постраждалих від війни цивільних, переказуючи на допомогу частину коштів з кожної покупки.

Цьогорічні ціни в Україні 2023 на святкові атрибути

Як розповіли в коментарі УНІАН в Київському лісовому господарстві, наразі вартість живих новорічних дерев приблизно на 10% вища, ніж торік. Сосна 1,5-2 метра коштує 216 гривень, а ялина - 246 гривень.

Також в Україні можуть зрости ціни на деякі продукти, які входять до різдвяного кошика, зазначили в Мінагрополітики. Зокрема, якщо польські перевізники до 10 грудня не припинять блокаду пунктів пропуску на кордоні, то можуть зрости ціни на банани, цитрусові, морепродукти та рибу.

Вас також можуть зацікавити новини: