Ілюстрація REUTERS

Без співпраці з Міжнародним валютним фондом і програм фінансування від міжнародних кредиторів Україну чекає дефолт і роки глибокої кризи. Про це заявила заступник директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко в ході онлайн-конференції.

Читайте такожУкраїна без підтримки міжнародних організацій "впаде в прірву фінансового дефолту" - прем'єр

"Ми рекомендуємо продовжувати співпрацю з МВФ, всі можливі програми роботи з офіційними кредиторами. Все, що можна взяти з міжнародної допомоги, все потрібно взяти. Якщо буде дефолт, і Україна залишиться наодинці з кризою, це найгірший сценарій, який зараз можна собі уявити", - сказала Репко.

Відео дня

У дослідженні ЦЕС, присвяченому новому держбюджету, зазначається, що загальна потреба у фінансуванні бюджету України на 2020 рік шляхом запозичень становить 643 мільярди гривень.

"Частково ці запозичення вже здійснені в перші місяці року, зокрема, були випущені облігації на 1,25 мільярда євро, і за ОВДП на внутрішньому ринку залучено в еквіваленті 66 мільярдів гривень. Приблизно чверть-п'ята частина інших потреб у фінансуванні може бути профінансована коштом ролловер локальних облігацій у власності банків (коли погашення старих паперів супроводжується випуском нових), а процентні ставки по них будуть підвищені", - йдеться в дослідженні.

Інші засоби, за даними дослідження, Україна за базовим сценарієм мала позичити у МВФ, Євросоюзу, Світового банку, а також вийти на ринки приватних запозичень ближче до кінця року, коли карантин і криза, викликаний вірусом, пом'якшиться.

"Профінансуватися дуже важко. Це без МВФ, без допомоги ЄС, без макрофінансової допомоги просто майже нереально. Тому без коштів МВФ ситуація буде така, що Україна знову опиниться у дефолті, знову отримаємо кредитний дефолтний рейтинг, знову будемо робити якісь реструктуризації, вибиратися ще з глибшої кризи. Або ж Україна продовжить програму з МВФ і залишиться на периметрі європейських країн, які мають непогані перспективи", - зазначила Репко.

За рекомендаціями експертів ЦЕС, українському уряду слід відновити співпрацю з МВФ і всі можливі програми роботи з офіційними міжнародними кредиторами. Наголошується, що це єдиний дешевий фінансовий ресурс, який Україна може залучити та використовувати для боротьби з коронавірусом, виплати пенсій і зарплат в умовах жорсткої економічної кризи, яка розгортається у світі.

"Залучити ці кошти буде неможливо, якщо Україна оголосить дефолт. У разі дефолту Україна залишиться сам на сам з кризою - можливі втрати від такого положення важко переоцінити. Тому державі потрібно виконувати усі взяті на себе зобов'язання і максимально використовувати всі можливості міжнародної співпраці", - йдеться в дослідженні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України прогнозує отримання першого траншу фінансування на суму близько 2 мільярдів доларів США в другому кварталі поточного року.

За словами голови НБУ Якова Смолія, якщо поправки до закону про банки будуть пройдені та документ буде винесений на голосування у другому читанні, є ймовірність підписання програми з МВФ в травні та очікування траншу в кінці травня або на початку червня.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування обсягом 5,5 мільярда доларів в грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.