Ілюстрація REUTERS

Співпраця з Міжнародним валютним фондом запустить позитивний "ефект доміно" для економіки країни, після чого Україна зможе отримати макрофінансову допомогу від Європейського Союзу і кредит від Світового Банку, а також підвищити свій рейтинг загалом, вважає аналітик інвестиційної групи "Універ" Михайло Федоров.

Читайте такожМіжнародний валютний фонд попередив Банкову про проблеми – ЗМІ

На думку експерта, нова програма співпраці з МВФ для економіки України буде великим кроком вперед, оскільки це поставить крапку в питанні обслуговування державного боргу країни.

Відео дня

"З новою програмою співпраці з МВФ як такої проблеми з державним боргом України вже не буде. Проблема дефолту країни стане неактуальною. І справа полягає навіть не в тому, що МВФ дасть грошей. Співпраця України та МВФ було б великим позитивом, навіть якби обсяг програми становив 1 мільярд доларів або ж лише 100 мільйонів доларів", - зазначив Федоров.

За словами експерта, співпраця з МВФ запустить позитивний "ефект доміно" для економіки країни й Україна зможе отримати макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, кредит від Світового Банку на 500 мільйонів євро та 1 мільярд доларів.

"Схвалюючи свою програму, МВФ як би ставить галочку, до якої прислухаються всі гроші світу... Якщо МВФ дає добро, нехай навіть не на 8 мільярдів доларів, а всього на 1 долар, для приватних грошей це знак про те, що інвестиції в цей актив або в цю країну є безпечними", - підкреслив аналітик.

Федоров вважає, що співпраця з МВФ підвищує умовний рейтинг надійності України в очах всієї фінансової спільноти світу, у зв'язку з чим зросте і попит на боргові папери України, тобто нерезиденти з усього світу будуть охочіше купувати та гривневі, і валютні облігації внутрішньої держпозики.

"Разом з цим, після МВФ і після остаточної стабілізації державних фінансів країни, якщо не станеться якогось іншого негативного події, як я вважаю, рейтингове агентство Moody's нарешті підвищить рейтинг України до рівня "B". І це буде черговою дуже важливою галочкою, тому що країна вже має рейтинг "B" від двох інших ключових рейтингових агентств, таких як Fitch і S&P. Якщо країна матиме рейтинг "B" від усіх трьох ключових рейтингових агентств світу, то це створить абсолютно інші, якісно кращі умови для фінансового положення країни", - відзначив Федоров.

Як пояснив експерт, рейтинг "B" від усіх трьох рейтингових агентств світу для України буде фактором, який відкриє двері як для портфельних, так і прямих інвестицій. Але, за словами Федорова, багато залежить від того, як діятиме влада країни.

"Продовжуючи реформувати країну, можна створити в країні умови для повноцінного інвестиційного буму. Але якщо це не вдасться, то країна хоча б стабілізує державні фінанси, і курс гривні до долара знову піде нижче рівня 26 гривень за долар", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів очікує, що до кінця 2020 року Міжнародний валютний фонд в рамках нової кредитної програми перерахує Україні два транші на загальну суму 3,5 мільярда доларів.