Жорстке попередження для Raiffeisen від США / фото REUTERS

Міністерство фінансів США попередило в письмовій формі австрійський Raiffeisen Bank International (RBI), що його доступ до фінансової системи США може бути обмежений через ділові відносини з РФ. Про це пише Reuters.

Агенція повідомляє, що 6 травня заступник американського міністра фінансів Уоллі Адеймо направив RBI лист, в якому висловив занепокоєння відносно присутності банку в Росії, а також угоди на суму 1,5 млрд доларів із російським олігархом, що перебуває під санкціями.

І хоча пов'язану з Олегом Дерипаскою угоду скасували через кілька днів після отримання листа, побоювання американського Мінфіну щодо дій Raiffeisen зберігаються.

Відео дня

Для найбільшого західного банку, який діє на території РФ, це попередження стало на даний момент найбільш серйозним.

Воно демонструє, що, по-перше, Сполучені Штати активно стежать за російською діяльністю RBI, а, по-друге, що американці відчувають глибоке розчарування у діях фінансової організації.

Скандальна угода Raiffeisen

Раніше повідомлялось, що RBI має намір купити за 1,5 млрд євро частку в будівельній групі Strabag, пов'язаній з Олегом Дерипаскою. Сам росіянин з 2018 року перебуває під американськими санкціями через фінансування проектів Володимира Путіна. З 2022 року Дерипаска знаходиться під санкціями, зокрема, Великобританії та ЄС через вторгнення Росії в Україну.

У травні стало відомо, що у Raiffeisen Bank відмовились від угоди з російським підприємцем. Серед головних причин цього називали тиск з боку США. Також відомо, що офіційні особи Австрії приватно застерегли банк від угоди, бо вважали, що її можуть розцінити як порушення санкцій.

Вас також можуть зацікавити новини: