Головна вимога - реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя / Ілюстрація REUTERS

У Європейській комісії заявили, що надання Україні нового траншу макрофінасової допомоги в 600 млн євро буде залежати від проведення реформи системи правосуддя.

Про це в коментарі "Європейській правді" заявила глава групи підтримки України в Єврокомісії Катаріна Матернова.

Читайте такожАрахамія назвав умови для отримання чергового траншу МВФ

Відео дня

Вона підкреслила, що Україні відомі вимоги, за яких уряд отримає 600 млн євро.

"Але головна з них — це реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя", — підкреслила Матернова.

Також вона додала, що до головних вимог варто було б зарахувати виконання всіх вимог МВФ, що стосуються збереження незалежності НАБУ.

"Ми за замовчуванням підтримуємо умови вашої угоди з МВФ, тому що збереження співпраці з НАБУ — це базова вимога, ми не можемо навіть почати оцінки прогресу, якщо немає співпраці з МВФ", — зазначила представниця Єврокомісії.

Також вона утрималася від прогнозів щодо можливих термінів отримання макрофінансової допомоги.

Транш від ЄС: що необхідно знати

  • Перші 600 млн євро макрофінансової допомоги Єврокомісія виплатила Україні в грудні 2020 року.
  • Тоді в Єврокомісії зазначили, що ця виплата сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні, "дозволяючи їй виділяти ресурси на пом'якшення серйозних негативних соціально-економічних наслідків пандемії коронавірусу".
  • Представники Єврокомісії та уряду України підписали Меморандум про взаєморозуміння влітку 2020 року. Він був ратифікований парламентом у вересні.
  • Наприкінці вересня 2020 року глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, однак для цього країні потрібно конструктивно взаємодіяти з МВФ і виконати вимоги, що стосуються верховенства права.