Ілюстрація REUTERS

Українським експортерам слід бути готовими до різких змін цін на їхню продукцію, основу якої складають зернові, олійні, залізна руда та інша металопродукція.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу"

"На сьогодні ціна, скажімо, на ці продукти – вона зростає. Якщо говорити про пшеницю, то на сьогодні ціна складає маже 750 доларів, зростання цін продовжиться. Ми очікуємо, що вже в вересні ціна сягатиме 800 доларів, відповідно, є певні передумови для того, що ціна і далі буде зростати", – прогнозує керуючий партнер ІК "Атланта Капітал" Юрій Нетесаний.

Втім, експерти не беруться прогнозувати, як довго протримається нинішній "ціновий тренд" на сировинних ринках, адже світова економіка перебуває в процесі так званого переходу на інший технологічний устрій. Тож українським експортерам слід бути готовими до різких змін цін, причому в обидва боки.

При цьому профільні аналітики нагадують, що істотне пожвавлення української економіки, що спостерігалося останні квартали, дало непоганий ресурс для наповнення держбюджету. Зокрема, за перші 7 місяців року він поповнився на понад 680 млрд грн і перевищив аналогічний показник 2020 року. Відбулося це переважно за рахунок митних та податкових надходжень, і значну роль у цьому зіграв саме вітчизняний експорт сировинних товарів, світові ціни на які нині б’ють абсолютні рекорди.