Загальна сума видатків держбюджету-2024 складає 3,1 трлн грн / фото УНІАН

Депутати внесли до законопроекту про державний бюджет України на 2024 рік 1620 поправок  на загальну додаткову суму видатків у 12,5 трлн гривень. І це при тому, що загальна сума видатків держбюджету-2024 складає 3,1 трлн грн.

Про це у Facebook повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Роксолана Підласа. "Політика остаточно повернулась у Верховну Раду. До державного бюджету 2024 року подано 1620 поправок на загальну додаткову суму 12,5 трильйонів гривень", - написала вона. 

Підласа зазначила, що в 2022 році депутати були "набагато скромнішими": до проекту держбюджету на 2023 рік були подано 1270 пропозицій на загальну суму 3,7 трлн грн. 

Відео дня

"Врахувати всі ці бажання народних депутатів неможливо, тому що реалістично внутрішні ресурси (усі можливі надходження), ОВДП і допомога партнерів складають максимум 3,96 трлн грн на рік, і вони вже розподілені Мінфіном на видатки в проекті бюджету", - зазначила депутат.

Бюджетні баталії

6 жовтня парламент збільшив видатки Держбюджету-2023 на 322,6 млрд грн. Таким чином, було встановлено 2 рекорди за історію незалежної України: видатки загального фонду держбюджету перевищили 3,39 трлн грн, а дефіцит бюджету - 2 трлн грн.

Ухвалення відповідного закону супроводжувалося довгим розглядом понад 1000 правок, що тривав понад 11 годин. Як зазначав народний депутат Ярослав Железняк, більшість з цих правок стосувалася виправлення орфографічних помилок, або заміни окремих слів, що можна вважати спеціальним затягуванням розгляду головного фінансового документу країни.

Не менші складнощі очікуються при майбутньому розгляді народними депутатами у другому читанні законопроекту, що передбачає забрати в місцевих бюджетів податки з заробітних плат військових (які на сьогодні складають головне джерело їх наповнення). Ці кошти мають бути направлені на закупівлю, ремонт та виробництво військової техніки та проект "Армія дронів".

Державний бюджет-2024: що відомо

15 вересня уряд ухвалив проект державного бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1,560 трлн грн та видатками загального фонду у 3,108 трлн грн.

Шмигаль розповів, як шукатимуть гроші на безпеку і оборону. За словами прем’єр-міністра на ці цілі уряд запропонував направити понад половину видатків (1 трлн 685 млрд грн).

Крім цього, Україна планує залучити від міжнародних партнерів наступного року ту ж суму, що і цьогоріч, - 42 млрд доларів.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що видатки сектору безпеки та оборони наступного року будуть не меншими за цьогорічні, і вони мають покриватися за рахунок власних джерел.

Вас також можуть зацікавити новини: