Експерт розповів, як на курс валют вплине пом’якшення валютних обмежень / фото ua.depositphotos.com

Пом’якшення Нацбанком валютних обмежень в частині купівлі населенням безготівкової валюти матиме однозначно позитивний вплив на готівковий ринок та унеможливить необґрунтоване зростання курсів валют. 

Про це у коментарі УНІАН розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий. За словами експерта, валютний ринок все ще перебуватиме в стані передчуття повернення до плаваючого курсу валют, відтак після півторарічної зарегульованості цілком природним є незначна і швидка зміна "температур". 

Проте наразі відсутні будь-які передумови до посилення ажіотажу чи виникнення паніки навіть в умовах суттєвого скорочення небанківських установ, що здійснювали валютні операції - частково саме цей фактор спровокував зростання курсів валют (Національний банк нещодавно відкликав ліцензію у найбільшого небанківського обмінника країни - УНІАН). 

Відео дня

"Адже НБУ ухвалив досить важливі "оперативні", тактичні рішення, що "гасять" попит, дозволивши банкам продавати валюту населенню на 50 тис. грн без підтвердження підстав або зобов'язань, а також збільшивши ліміт на придбання безготівкової валюти зі 100 тис. грн до 200 тис. грн з подальшим обов’язковим її розміщенням на депозитах від 3 місяців. Зауважу, це однозначно позитивно вплине на готівковий ринок, унеможлививши необґрунтоване зростання курсів валют", - сказав Лєсовий. 

За його словами, відбудеться "реанімація" конвертаційних депозитів, але із суттєво покращеними у фінансовому плані умовами. Банкір нагадав, що на початку року саме конвертаційні депозити вгамували шалений попит на валюту. 

За прогнозом експерта, наступного тижня готівковому ринку валют будуть притаманні такі риси:

  • щоденні курсові коливання можуть відбуватися, як в бік збільшення, так і в бік зменшення курсів;
  • амплітуда поточних коливань може скласти до 0,3-0,5 грн;
  • спред (різниця між курсами купівлі і продажу) може бути на рівні 0,5-0,7 грн;
  • коридори допустимих поточних коливань залишаться в межах 37,50-38,5 грн/дол. та 41-43 грн/євро;

"Наступний тиждень можна вважати частиною перехідного періоду, що виявлятиметься в геть різній курсовій поведінці. "Ринкові примхи" напередодні важливих змін можна вважати цілком об’єктивним явищем", - резюмував банкір.

Курс валют в Україні

Готівковий курс гривні до долара в банківських обмінниках сьогодні, 29 серпня, зріс на 20 копійок - до 38,35 грн за долар. Щодо євро гривня подорожчала на 25 копійок - до 41,75 грн за євро.

Національний банк з 29 серпня пом’якшив валютні обмеження, дозволивши банкам продавати населенню безготівкову валюту в межах 50 тис. гривень на місяць в одному банку, а також збільшив ліміт на купівлю іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від 3 місяців – зі 100 тисяч до 200 тисяч гривень.

Вас також можуть зацікавити новини: