Малий бізнес не готовий до повторного "заморожування" ділового життя країни / REUTERS

Близько 42% представників малого та мікробізнесу не готові до повернення жорсткого карантину, а 29% заявили про готовність до погіршення ситуації в країні.

Читайте такожУкраїнці не вірять у стабілізацію курсу долара

Про це свідчать результати опитування представників малого та мікробізнесу, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

Відео дня

Близько 29% опитаних не знають точно, як їх бізнес відреагує в разі повернення жорсткого карантину.

"Доступні кредити" для малого бізнесу

Крім того, 27% опитаних підприємців повідомили, що їм відмовили в участі в державній кредитній програмі з підтримки малого бізнесу "доступні кредити 5-7-9%", 11% опитаних вдалося отримати кредит за цією програмою, 25% - планують подаватися на участь у ній, а 16% - не планують брати участь у програмі у зв'язку з невідповідністю їх діяльності критеріям для отримання кредиту.

Близько 50% підприємців, які взяли участь у цій програмі, отримали кредит у розмірі до 500 тисяч гривень; 20% - від 500 тисяч гривень до 1 мільйона гривень; 17% - від 1 мільйона гривень до 3 мільйонів гривень.

Згідно з результатами опитування, близько 59% малого і мікробізнесу, який взяв участь у програмі, не скорочували, але і не збільшували кількість робочих місць, 18% - створили 1-2 додаткових робочих місця.

Прес-служба повідомила, що опитування проводилося з 31 серпня по 15 вересня серед аудиторії створеного на базі асоціації проекту підтримки малого та мікробізнесу Unlimit Ukraine. Сьогодні проект налічує 1865 учасників.

Що цьому передувало

  • За словами бізнес-омбудсмена в Україні Марчина Свенчицького, за час карантину, введеного Кабміном з 12 березня, 29% українських підприємств призупинили свою діяльність, а 6% повністю закрилися.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оцінило падіння ВВП України у першому півріччі в 6,5%, у другому кварталі - на 11,4%.