Зростання експорту металобрухту загрожує роботі українських металургів – Каленков

У разі збереження існуючої в Україні тенденції до підвищення обсягів експорту металобрухту українські металургійні підприємства з часом взагалі можуть залишитися без привізного металобрухту

Таку думку в інтерв'ю «Українським новинам» висловив президент ВП «Укрметалургпром» Олександр Каленков.

«Спочатку це призведе до скорочення виробництва, а потім і до його повної зупинки зі всіма витікаючими звідси негативними фінансово-економічними і соціальними наслідками. Причому не тільки на рівні окремої галузі, але і всієї країни в цілому, - сказав Каленков. - За даними ДП «Укрпромзовнішекспертиза», на сьогоднішній день металофонд України становить близько 300 млн. т, а його зношення досягає 90%. Тому терміново потрібна програма оновлення, в першу чергу, інфраструктури, яка сприятиме розвитку внутрішнього ринку для українського гірничо-металургійного комплексу, що, в свою чергу, дозволить вирішити проблему дефіциту металобрухту».

Відео дня

При цьому голова «Укрметалургпрому» сподівається, що підприємствам за підсумками поточного року вдасться збільшити заготівлю брухту. «Минулого року було заготовлено близько 3,7 млн тонн, у 2017 році – 3,4 млн тонн, тобто збільшили заготівлю на 6%. Сподіваюся, що цього року ми збільшимо на 6%. Якщо ж експорт зростатиме такими темпами як зараз, то у нас дефіцит може замість 10% становити 15% і більше», - сказав він.

Каленков нагадав, що близько 80% українського брухту йде в Туреччину, а 20% йде в невизнану республіку Придністров'я. «Взагалі-то, це політичне питання, яке необхідно вирішувати вже сьогодні, оскільки 20% стратегічної сировини вивозиться в невизнану республіку, де вона переробляється в готову продукцію і відправляється на ті ж ринки, на яких ми конкуруємо. Причому придністровські підприємства субсидуються за повною програмою: і по газу (їх росіяни субсидують) і по електроенергії. Враховуючи це, відпускати 20% нашого експорту брухту в Придністров'ї недопустимо. Якщо ми створюємо список обмеження експорту товарів з Росією, напевно, має сенс зробити це і стосовно Придністров'я. Крім того, у нас дуже великі надії на законопроект №8226, який зареєстрований і зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді (він пропонує зберегти мито на експорт брухту на 3 роки і підвищити її до 42 євро за тонну)», - сказав Каленков.