Недбалість прокурорів допомогла Фірташу / Фото УНІАН

Недбалість прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) унеможливила повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) у повну власність держави.

Про це у своєму блозі на УП написав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Читайте такожУ САП розповіли, як директор заводу Фірташа вивів 492 мільйони гривень державних коштів на Кіпр

Відео дня

Шабунін нагадав, що ЗТМК володіють держава через Фонд держмайна (51%) і Фірташ через кіпрську компанію Tolexis Trading Ltd (49%). Фірташ отримав свою частку комбінату завдяки тому, що обіцяв вкласти в розвиток унікального комбінату понад 110 млн доларів.

"Інвестиції та модернізація були в основі договору про заснування. Однак Фірташ поставив на чолі підприємства своє керівництво, і більшість з грошей пішли не на модернізацію, а в офшори", - пише експерт.

За його словами, невиконання зобов'язань Tolexis Trading Ltd - достатня підстава для розірвання договору, чим і повинен був зайнятися САП.

"У грудні 2016 року САП подає позов до ЗТМК на розірвання договору про заснування компаній у зв'язку з істотним порушенням вимог договору одним із учасників - компанією Tolexis Trading Limited", - заявив Шабунін.

16 грудня 2016-го Господарський суд Києва повертає позовну заяву САП, тому що прокурори не доклали квитанцію про сплату судового збору.

10 січня 2017-го Господарський суд Києва вдруге повертає позовну заяву САП, тому що прокурори забули, що потрібно прикласти оригінал, а не копію квитанції про сплату судового збору.

21 січня Господарський суд Києва встановлює, що САП неправильно визначили підсудність і справу повинен розглядати Господарський суд Запорізької області - за місцем реєстрації відповідача, тобто ЗТМК.

15 лютого Господарський суд Запорізької області повертає позовну заяву, тому що САП неправильно визначив відповідача.

Шабунін заявив, що САП подав апеляцію на це рішення і сьогодні апеляційна інстанція повернула справу на розгляд назад - до господарського суду Запорізької області.

"Поки САП протягом трьох місяців допускає одне процесуальне порушення за іншим, ЗТМК в січні подає позов до свого засновника Tolexis Trading Ltd з вимогою виконати зобов'язання за установчим договором з модернізації та погашення боргів", - заявив Шабунін.

"Оскільки менеджмент на ЗТМК - фірташівський, цей позов не спроба встановити справедливість, а спроба легалізації схеми, коли суд "спише" недобросовісному співвласнику ЗТМК всі борги та анулює обіцянки, закріплені в установчому договорі", - повідомив голова ЦПК.

"Так і сталося. 13 січня суд приймає позовну заяву до розгляду та призначає засідання на 1 лютого, але на нього не з'явився представник Фонду держмайна, який є третьою стороною в процесі і засідання перенесли", - пише він.

Експерт зазначає, що 16 лютого суд виніс рішення на користь Tolexis Trading Ltd, відхиливши позовні вимоги ЗТМК. Рішення з'явилося в реєстрі 2 березня. Термін на подачу апеляції минув 6 березня.

"Рішення від 16 лютого фактично бетонує Tolexis Trading Ltd як добропорядного співвласника ЗТМК. Обставини, встановлені в рішенні цього суду, вже не потребують доказування в іншому суді. Це означає, що 16 лютого 2016 року встановлено відсутність порушень установчого договору з боку Tolexis Trading Ltd, а отже, поки немає підстав розривати цей договір у примусовому порядку ", - написав Шабунін.

"Назар Холодницький, керівник САП, публічно заявив, що бере на себе повну відповідальність за помилки і недогляди своїх процесуальних керівників у справі ЗТМК", - підсумував голова ЦПК.